ВСС, неофициално: призивите са символични, отговорът е "не"

ВСС, неофициално: призивите са символични, отговорът е "не"
A A+ A++ A

Магистрати от Висшия съдебен съвет коментираха пред БНР, че не виждат в призивите на ГЕРБ и Реформаторския блок загриженост за репутацията на съдебната система и за доверието в нея, а опит ВСС да бъде посочен като единствен виновник за тежко критичния според разпространената чернова доклад на Европейската комисия.

Официална реакция от членовете на ВСС на призива да се саморазпуснат вероятно ще има утре. Час преди редовното заседание на съвета членовете му се събират, за да формират официална позиция.

Според неофициалната информация отговорът на ВСС да се разпусне ще бъде "не".

Едно от обясненията на искането за разпускане на ВСС е свързано със скандала "Янева гейт". В неофициалния доклад от Брюксел ВСС е критикуван, че е неглижирал скандала и се е опитал да приключи с него набързо. Очакването е той да бъде отворен отново.

При разпускане на ВСС това очевидно няма как да стане, коментира член на съвета.

В ранния следобед във вторник, между изказването на вицепремиера Кунева и последвалата декларация на ГЕРБ и Реформаторския блок, членове на ВСС около главния прокурор са се събрали на спешна среща. Нагласата е оставки да няма, което прави политическите призиви от днес по-скоро символични.

Друг вариант е депутатите, призовали за оставки, да се възползват от законовата възможност да инициират дисциплинарни производства срещу представителите на своята квота за доказано тежки нарушения. Досега тази процедура никога не е била прилагана.

#ВСС #ЕК #доклад #ГЕРБ #Реформаторския блок

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници