Европа и Русия се намират в състояние на "студен мир"

Европа и Русия се намират в състояние на "студен мир"
Президентът Росен Плевнелиев участва в зимната сесия на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ). Президентът Плевнелиев разговаря с генералния секретар на Съвета на Европа Торбьорн Ягланд
A A+ A++ A

Европа и Русия се намират в състояние на "студен мир" след украинската криза, а всички предизвикателства, с които се сблъскваме са причинени от незачитане на правилата от страна на някои играчи, каза президентът Росен Плевнелиев пред Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) в Страсбург.

През представителите в асамблеята президентът дефинира предизвикателствата пред Европа и темите, които ще ръководят българското председателство на Комитета на министрите на Съвета на Европа през следващите месеци.

"Днес Русия действа съобразно с идеологията на великите сили и техните сфери на интереси", каза Плевнелиев. По думите му днес Западът и Русия отново са опоненти, а Европа е навлязла в нова фаза на "студен мир".

"Мир, защото никой не иска война и никой не иска да се върне към студената война. Но и "студен мир", защото за съжаление виждаме елементи, реторика и пропаганда от времето на студената война", поясни държавният глава.

"Анексирането на Крим беше грубо нарушение на международния закон и принципите му. България стои твърдо зад украинския суверенитет и териториален интегритет. За нас Крим е Украйна и Украйна е Крим", каза президентът. Източна Украйна може да бъде следващият конфликт, предупреди той.

Плевнелиев призова за зачитане на върховенството на закона и отправи критика, заявявайки, че криза е започнала в момент, "когато някой е нарушил правилата": "Днес дори е възможно постоянен член на Съвета за сигурност на ООН да не спазва правилата и принципите на международния ред".

Като основно предизвикателство пред Европа Росен Плевнелиев определи тероризма и заяви, че е "въпрос на време за международната антитерористична коалиция, на която България е горд член, да спечели борбата с "Ислямска държава".

#Росен Плевнелиев #Съвета на Европа #Страсбург

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"