Ясен Тодоров: Нека спазваме конституционните норми, приети само преди месец

Ясен Тодоров: Нека спазваме конституционните норми, приети само преди месец
A A+ A++ A

Промените в конституцията, приети само преди месец от Народното събрание, детайлно описват сегашния Висш съдебен съвет /ВСС/: той трябва да изкара мандата си, като след 3 месеца следва да се раздели на съдийска и прокурорска квота. Това посочи в телефонно включване по БНТ председателят на етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров.

Така че, когато говорим за върховенство на закона и за независимост на съдебната власт, нека спазваме конституцията, призова той по повод на направената в парламента политическа декларация, с която от управляващото мнозинство поискаха висшият съдибин орган да се саморазпусне.

"Никой от моите колеги не се е венчал за този пост, мандатът ни във всички случаи ще изтече, но както членовете на ВСС не отправят призив към правителството и законодателната власт да подават оставки, така не е редно и те да правят това спрямо съдебната власт", отбеляза Ясен Тодоров.

Нека спазваме нормите, приети само преди месец, добави той.

Декларацията на управляващите бе обявена малко след 18 часа днес, ден преди да бъде публикуван докладът на Европейската комисия за напредъка в правосъдието, борбата с корупцията и организираната престъпност. По неофициална информация в първоначалния вариант на документа се посочва, че ВСС не влиза в ролята си да разследва нарушения в съдебната власт и е пасивен в казусите със случайното разпределение на дела в Софийски градски съд (СГС).

 

 

#ВСС #Ясен Тодоров #Европейската комисия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници