Холивуд е пълен с хомофоби и расисти

Холивуд е пълен с хомофоби и расисти
A A+ A++ A

Хомофобията в Холивуд също толкова голям проблем, колкото расизма. Така мисли открито хомосексуалният британски актьор сър Иън Макелън.

Популярният с ролята си на Гандалф във „Властелинът на пръстените” 76-годишен Макелън изрази възмущението си, че нито един гей артист не е получавал номинация за „Оскар” за мъжка роля.
Пред британския „Гардиън” Макелън коментира и факта, че Том Ханкс, Филим Сиймур Хофман и Шон Пен са получавали „Оскар” за роли на гей мъже.

„Много хитро. Защо и на мен не ми дадат един за роля на хетеросексуален мъж?”
Британецът е номиниран два пъти за най-добър актьор – през 1998г. за главна роля в „Богове и чудовища” и през 2001г. за поддържаща във „Властелина на пръстените: Задругата на пръстена”. Той признава разочарованието си, от факта, че не е могъл да се превърне в прецедент.

„Речта ми вече беше в две различни сака. „Горд съм да бъда първия открито хомосексуален мъж, който печели Оскар”. И двата пъти трябваше да я прибера в задния си джоб.”
Мнението на Иън Макелън идва като пореден нюанс в разразилия се скандал, породен от факта че за втора година поред номинирани за „Оскар” са само бели актьори и актриси.

Първият решил да бойкотира церемонията през февруари беше афроамериканският режисьор Спайк Лий. Неговият пример последва актьорското семейство Джейда Пинкет Смит и Уил Смит. Към възмущението на тъмнокожите си колеги се присъедини и Джордж Клуни.

В края на миналата седмица Американската академия за филмово изкуство и наука, която раздава престижните награди, обеща реформи в състава на борда си, който е формиран най-вече от бели мъже над 50-годишна възраст.
Макелън се присъедини към хората от индустрията, които искат промени в Академията.

„Ако искаш да имаш кариера като чернокож или латино актьор в Калифорния, където белите са малцинство, а биваш оценяван от Академия, повечето от членовете на която са бели, мъже, на средна и над средната възраст, нещо явно е сбъркано.”

#хомофобия #расизъм #Холивуд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »