Учебните програми са свързани с външното оценяване

Учебните програми са свързани с външното оценяване
A A+ A++ A

Разпределението на учебните програми е обвързано с целта на националното външно оценяване в края на седми и десети клас. Това каза Евгения Костадинова, директор на Дирекция „Образователни програми и образователно съдържание“ по време на пресконференция в МОН.

По думите ѝ, целта е осъществяването на връзка на учебните програми чрез междупредметните връзки. Тя уточни, че в 7 и 10 клас заради националното външно оценяване обучението по литература, история и география е свързано изцяло с България. В 10-ти клас ще се изучава изцяло българска литература, българска история и география на България, което е отново ориентирано към националното външно оценяване. По този начин се гарантира това учениците да завършат своето обучение с акцент върху националната идентичност.

В 11 и 12 клас продължава изучаването единствено и само на българска литература във връзка със зрелостните изпити. Това, което се изучава в 5 и 6 клас е свързано с традиционните ценности във фолклорната общност. Там акцентът е поставен върху митове, легенди, фолклор. Тя уточни, че в 6 клас 50% от произведенията са на български автори: Иван Вазов, Елин Пелин, Христо Смирненски, Йордан Йовков. По думите ѝ, обучението по история по-скоро стъпва на хронологичния принцип – в 5 клас се започва с Античността, в 6 клас се продължава с периода на Средновековието - от 5 в. до 16в.в европейската история и от 5в. до 17 в. в българската история, като 50% е ориентирана към родова история. „Независимо, че се говори за европейска и световна история, половината от темите и проблемите са насочени към националната история, която е проектирана и в класовете 8 и 9 клас“, каза Костадинова.

Тя уточни, че изучаването на история стига до 21 век. Костадинова допълни, че когато по литература се изучават творби на определени културни епохи, учениците вече са се запознали с периода на Античност и Средновековие в часовете по история в 5 и 6 клас. „Те се запознават с Класицизма, Просвещението, Романтизма, Реализма и Модернизма в 9 клас по литература, след като вече са се запознали с това по история “, добави Костадинова. Във връзка с Паисиевата история, тя уточни ,че произведението ще се изучава веднъж в 6-ти и веднъж в 8-ми клас. „Учениците няма да се срещнат с нея за първи път в 9 клас“, каза Евгения Костадинова. През 2017-2018 г. по новата програма ще учат учениците от първи, втори, пети, шести и осми клас. 

#образование #програма #оценяване #МОН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"