ВКС потвърди оправдателната присъда на Цветанов

ВКС потвърди оправдателната присъда на Цветанов
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Върховният касационен съд потвърди оправдателната присъда на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, предаде БГНЕС.

Това е последното дело срещу Цветанов, което приключва с окончателна присъда невинен. В днешното решение на ВКС е записано, че то е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

Цветанов бе признат за виновен от първата съдебна инстанция – Софийският градски съд (СГС). Присъдата му от 4 години затвор беше отсъдена заради това, че като вътрешен министър е дал шест отказа за разпореждане за подслушване на три лица. Обвинението е за неизпълнение на служебни задължения с цел осуетяване на наказателно преследване.

След като бе признат за виновен от съдия Тони Гетов, присъдата бе потвърдена и от Софийският апелативен съд (САС). На 19 юни ВКС обаче отмени решението на САС и върна делото за ново разглеждане от друг състав на съда.

Върховните съдии приеха тогава, че е нарушено правото на Цветанов да получи правосъдие от безпристрастен съд, гарантирано от Конвенцията за защита правата на човека и от Наказателно процесуалния кодекс. Решението беше подписано с особено мнение на съдия Жанина Начева. Вторият път, Софийският апелативен съд (САС) оправда Цветанов.

От мотивите на съдебния състав стана ясно, че според тях бившият вътрешен министър е имал право да решава дали да се приложи или не подслушване, разрешено от съд по искане на прокуратурата. В негова защита обаче е посочено, че имало празнина в нормативната уредба. Така делото отново е на вниманието на Върховния касационен съд (ВКС).

Срещу Цветан Цветанов имаше общо три дела, стигнали до съда.

По другите две Цветанов също бе оправдан окончателно. Едното беше за длъжностно присвояване на 50 хил. лева в полза на бившия директор на РЗБОП-Велико Търново Орлин Тодоров. Третото дело срещу Цветанов беше обвързано с мобилното подслушване, но така и не стигна до втора инстанция. По него прокуратурата се отказа да поддържа обвиненията, които сама беше повдигнала. 

Само преди няколко дни Върховният касационен съд прекрати производството и по делото срещу Орлин Тодоров, бивш началник на териториалното звено „Борба с организираната престъпност” във Велико Търново. 

#Цветан Цветанов #СГС #подслушване #разузнавателни средства #Орлин Тодоров #ВКС #прокуратура #САС #дело #обвинения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"