Учени подобряват мощностите на космическия телескоп “Гая”

Учени подобряват мощностите на космическия телескоп “Гая”
Снимка: www.esa.int
A A+ A++ A

Зрение 6/6 (в САЩ се измерва на базата 20/20) означава, че можем да различим два обекта, разделени от една шестдесета от градуса, позната още като аркминута. По-близо един до друг обектите се размазват и изглеждат като един. 

“Гая” е направила същото с Плутон и спътникът му Харон, въпреки че е по-трудно, тъй като двете тела се движат едно спрямо друго, както и спрямо телескопа, променяйки ъгловите разстояния.

Европейската космическа агенция (ЕКА) изстреля телескопа си “Гая” през декември 2013 година, за да картографира местоположението на милиарди звезди в Млечния път. Той обаче е в състояние да види и обекти, намиращи се по-близо до дома, пише New Scientist.

Между септември 2014 и декември 2015 година апаратът е извършил шест наблюдения на Плутон и луната му Харон, които са изпълнили ролята на нещо като зрителен тест. 

“Гая” има предимството, че се движи в орбита. Наблюденията от Земята могат да бъдат повлияни от блясъка на атмосферата, който леко пречупва светлината и прави по-трудно разпознаването на отдалечени обекти. 

При седем от наблюденията “Гая” е била в състояние да различи планетата-джудже и луната й, но в останалите две е видяла само една светла точка. 

Базирайки се на тези наблюдения, ученият Франсоа Мигнар от екипа на “Гая” е изчислил, че телескопът има разделителна способност, която е около 200 пъти по-добра от човешкото зрение 6/6. Мигнар посочва, че тази стойност ще се увеличи, след като екипът на “Гая” започне да прави детайлни анализи на данни от двойни звезди, които също орбитират една около друга.

Наблюденията на “Гая” ще помогнат и да се определи по-точно орбитата на Плутон, свеждайки грешките в измерванията от 2000 до около 50 километра. 

#Земята #телескоп #Млечния път #Плутон #Харон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"