Спукване на околоплодния мехур

Спукване на околоплодния мехур
A A+ A++ A

Спукването на околоплодния мехур нормално настъпва в хода на раждането. Околоплодният мехур образува затворено пространство, в което са разположени плодът и околоплодната течност. Нормално околоплодната течност е стерилна и осигурява необходимата среда за плода. През последните седмици количеството на околоплодната течност намалява, но все пак тя има важно значение в хода на раждането.

След установяване на регулярна родова дейност – т.е. ритмични болезнени маточни контракции, препоръчително е бременната да бъде настанена в болница. Околоплодната течност образува т.нар. „предни води“ между главата на плода и шийката на матката, които имат важна роля в процеса на разкритието на шийката. На определен етап околоплодният мехур се пука спонтанно или го пука акушер-гинекологът, когато прецени. Околоплодната течност изтича и съответно намалява обема в матката. За определен период контракциите спират и се възстановяват след адаптиране на матката към по-малкия обем.

В някои случаи най-напред може да се спука околоплодният мехур. Най-често причина е едър плод, тесен таз или седалищно, напречно или косо предлежание на плода. Изтичането на околоплодна течност преждевременно, т.е. преди да е започнала родовата дейност, е усложнение на бременността. Това е категорична причина за хоспитализация. При определени условия спукването на околоплодния мехур може да е причина за инфектиране на плода, поради което се изисква бременната да е под наблюдение на специалист.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"