Ледена равнина на Марс е едва на 10 милиона години

Ледена равнина на Марс е едва на 10 милиона години
A A+ A++ A

Сондата New Horizons на Националната космическа агенция на САЩ (NASA) продължава да изпраща снимки от срещата си с Плутон миналата година и една от най-големите изненади до момента идва от регион, неофициално наречен Спътник Планум, пише Discovery News. В тази равнинна местност няма кратери и това я прави уникален регион за Плутон и рядко срещан феномен в цялата Слънчева система. Оказва се, че вероятно това е съвсем млад терен.

“Това, което направих е да взема снимки, които сме виждали - невероятни снимки, и да изчисля набазата на околностите на орбитата на Плутон, каква е била честотата на сблъсъци и съответно възрастта на повърхността на Спътник Планум,” отбелязва планетарният учен Дейвид Трилинг. “Има множество публикации, които описват различни страни на Спътник Планум, но, доколкото знам, за пръв път в рецензираните от учени издания се появяват изчисления за възраст 10 милиона години,” добавя изследователят от Университета на Северна Аризона в САЩ. 

Изследването на Трилинг, публикувано в журнала PLOS One, посочва три начина, по които е възможно да е протекло “подмладяването” на повърхността. Едната възможност е образуваните при метеоритни удари кратери да са се заличили, тъй като азотният лед на повърхността е полутечен. Втората хипотеза е, че ледът от дъното може се е повдигал, измествайки леда на повърхността. Възможно е още, ледът на дъното да се е разтопявал периодично и да е изригвал на повърхността под формата на криолава.

Трилинг посочва, Плутон се намира в зона, където има множество малки обекти от пояса на Кайпер. От време на време тези малки тела се удрят в Плутон. Изчисленията показват, това се случва на приблизително всеки 10 милиона години, което може да обясни защо Спътник Планум изглежда толкова млада.

Работата на Трилинг е насочена предимно към близки до Земята астероиди, но Плутон е привлякъл вниманието му не само заради удивителните изображения, но и заради липсата на кратери. Ученият се надява, че New Horizons ще получи финансиране, за да продължи мисията си и да изследва други обекти от пояса на Кайпер през 2018 година.

#Марс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"