Кириенко: Решението за АЕЦ „Белене“ е политическо

Кириенко: Решението за АЕЦ „Белене“ е политическо
„Изглежда българската страна не разбира, какво е да се пренесе оборудването в „Козлодуй“, което те възнамеряват да направят“, заяви Кириенко. Снимка: rechargenews.com
A A+ A++ A

Решението на българското правителство за спиране на строителството на АЕЦ „Белене носеше повече политически, отколкото обмислен технически и икономически характер, заяви президентът на руската държавна корпорация „Росатом“ Сергей Кириенко.

„Бяхме готови да изпълним условията по договора, готови за решението на българското правителство“, каза той в кулоарите на разширеното заседание на Държавния съвет на РФ, цитиран от ИТАР-ТАСС и БГНЕС.

„Голяма част от оборудването за АЕЦ в Белене е произведена, още една част е в процес на производство, договорите със заводите са сключени. Трябва да се вземе решение – или те ще платят за това оборудване, и това са големи суми, общият обем на поръчаното оборудване и дейности – около 1 милиард евро, или да се разтрогнат договорите и да се платят компенсации на компаниите. Това е въпрос към възложителя“, уточни ситуацията Кириенко.

Той смята, че е възможно поръчаното оборудване да отиде в „Козлодуй“, но „за „Козлодуй“ няма нито проект, нито лиценз, нито разрешение за строителството“.

Срокът, когато това оборудване може да потрябва в „Козлодуй“, е 5-7 години, „но не е ясно какво ще се прави с него през това време“, подчерта Кириенко.

Освен това, по думите му, на площадката на „Козлодуй“ се планира изграждането на 1 блок, а не на два, и няма да може да бъде преместено цялото оборудване там.

В тази връзка „решението на българското правителство носеше политически характер, а не обмислен технически и икономически“, категоричен е Кириенко.

„За момента не виждаме у нашите български партньори визия и готовност за по-нататъшни стъпки“, добави той.

„С уважение се отнасяме към решението на българските власти, но за момента не се виждат следващи стъпки. Изглежда българската страна не разбира какво е да се пренесе оборудването в „Козлодуй“, което те възнамеряват да направят“, заключи президентът на „Росатом“.

#Сергей Кириенко #Росатом #България #Белене #Козлодуй

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"