Президентството тества работи ли свободният пазар на ток с обществена поръчка за 40% по-ниска цена

Президентството тества работи ли свободният пазар на ток с обществена поръчка за 40% по-ниска цена
Източник: БГНЕС
A A+ A++ A

Президентството подлага на тест свободния пазар на електроенергия с обществена поръчка, в която иска значително по-евтин ток от дасегашните доставки. Администрацията на Росен Плевнелиев е обявила процедура за избор на доставчик на електроенергия за нуждите на сградата на "Дондуков" 2. В момента президентството е присъединено към регулирания пазар на ел.енергия и купува по фиксираните от Комисията за енергийно и водно регулиране цени за небитовите абонати, пише inews.bg.

Според описанието в публикуваната обществена поръчка, сега се планира сградата да се регистрира като участник на свободния пазар на електроенергия ниско напрежение. За тази цел президентството търси компания, която да му доставя ток в рамките на 1 година по свободно договорени цени, да включи сградата в балансираща група и да координира работата с нея, както и да се занимава с пълния информационен поток с операторите на електропреносната и електроразпределителната мрежи ЕСО и "ЧЕЗ Разпределение".

Според публикуваните данни в обществената поръчка прогнозното количество ток, което ще бъде необходимо на президентството в рамките на 1 година, е 540 000 киловатчаса. За тях от администрацията на Плевнелиев планират да платят около 46 000 лв. без ДДС. Сумата се отнася само за електроенергията и не включва таксите за мрежови услуги. С тях прогнозната стойност на договора расте до 95 хил. лв. без ДДС.

При това положение според изчисленията излиза, че президентството иска да свали разходите си за ток с около 40%. В момента сградата е потребител на регулирания пазар на ток ниско напрежение, а цените, по които плаща, са твърди и се определят от КЕВР. Така за 1 киловатчас по дневната тарифа от "Дондуков" 2 в момента плащат по близо 17.8 ст. без ДДС и мрежовите такси. По нощна тарифа пък 1 киловатчас им излиза малко над 7.3 стотинки.

Ако предположим, че годишната консумация на сградата на президентската администрация е 2 към 1 в полза на дневното потребление, излиза, че в момента средната стойност на 1 киловатчас за нея е 14.23 ст. При положение, че президентството търси да купи 540 хил. киловатчаса срещу 46 хил. лв., това означава, че средната цена на 1 киловатчас трябва да бъде 8.5 стотинки, което е с около 40% по-ниско от тарифата, която се плаща в момента, показват изчисленията. Това обаче се отнася единствено за цената на самия ток. Заедно с мрежовите такси, които са с твърда цена, определяна от регулатора, разликата вече не е толкова голяма и ще се изразява в под 20%.

 

#президентство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »