Сакскобургготски: Приех премиерския пост, за да влезе България в ЕС

Сакскобургготски: Приех премиерския пост, за да влезе България в ЕС
„След 50-годишното изгнание да мога да продължа да работя оттук за благополучието на моите сънародници – това беше по-важно от всичко”, пише на сайта си бившият премиер. Снимка: Дарик, Архив
A A+ A++ A

За мен влизането на България в ЕС не беше само основната национална цел, но откровено казано, дори мотивът въобще, за да приема премиерския пост през 2001 г., написа в сайта си бившият министър-председател Симеон Сакскобургготски.

„Нека върнем малко лентата назад, преди 25 април, когато се дебатираше възможността да се подпише Договорът за присъединяване в Брюксел в евентуално още по-тържествена атмосфера или малко по-рано в по-ограничен формат на 25 април в Люксембург“, казва Сакскобургготски.

„Тогава аз реших, въпреки несъгласието на някои от сътрудниците ми, това събитие да стане незабавно. Всички знаем промяната на настроението в ЕС след референдумите във Франция и Холандия и реалната опасност да се отложи въобще подписването на България и Румъния“, добавя той.

„За мен влизането на България в ЕС не беше само основната национална цел, но откровено казано, дори мотивът въобще, за да приема премиерския пост през 2001 г. Знаейки обаче, че доверието, което имам в международните среди, ще помогне, предприех тази нелека за мен и семейството ми мисия. След 50-годишното изгнание да мога да продължа да работя оттук за благополучието на моите сънародници – това беше по-важно от всичко“, казва още бившият премиер.

„На 25 април 2005 г., при самото подписване на Договора, разбира се, почувствах неописуема емоция. Не бива да пропусна тук още веднъж да изкажа голямата си благодарност към Великия Херцог на Люксембург, както и на Министър-председателя Жан Клод Юнкер. Допълнителна радост за мен беше, че България се представи, както аз считам, че трябваше, с присъствието и на Президента, въпреки възраженията на дадени среди. При това съдбоносно решение за всички граждани, укрепването на държавността беше важна предпоставка за успеха“, заявява Симеон Сакскобургготски.

#България #ЕС #премиер #министър-председател #Франция #Холандия #референдум #Люксембург #Брюксел #Румъния #Жан Клод Юнкер #Симеон Сакскобургготски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"