Американски инвеститор: Около "Химко" има криминална група за изнудване! МС: Борисов няма да се меси, да се обърнат към съда

Американски инвеститор: Около "Химко" има криминална група за изнудване! МС: Борисов няма да се меси, да се обърнат към съда
Източник: БГНЕС
A A+ A++ A

От кабинета потвърдиха с официално съобщение, че в администрацията на Министерски съвет е постъпил сигнал за корупция по сделката с врачанския комбинат "Химко" и той отговаря на огласените през последните дни данни в редица медийни публикации.

В администрацията на МС е постъпило писмо от Ян Аронов, президент на ANJ Group Corp., в което има твръдения за корупционни действия в процедурата по продажба на „Химко” АД (в несъстоятелност). „Писмо от г-н Ян Аронов, президент на ANJ Group Corp., е постъпило в деловодството на администрацията на Министерския съвет на 15 януари 2016 г. Видно от писмото, копия са изпратени до главния прокурор г-н Сотир Цацаров и до шарже д`афер г-жа Мартина Стронг. В писмото се твърдят корупционни действия в процедурата по продажба на „Химко” АД (в несъстоятелност), непрозрачни действия на синдика, нарушение на българското законодателство и на съдебна заповед. Министър-председателят е призован да се намеси, за да спре дейността на „тази група”.

Скандалът избухна, след като в предаването "Просто Диков" на  телевизия BIT бе показано писмо до премиера Бойко Борисов и прокура Сотир Цацаров, в което се твърди, че са били поискани 500 хиляди евро рушвет на американския инвеститор ANJ Group Corp., който проявявал интерес към комбината "Химко".

През миналата седмица беше огласено, че депутатът от ДПС Делян Пеевски чрез своя фирма е купил фалиралия комбинат за 11.7 млн. лв.

Според американските инвеститори, те са се срещали няколко пъти с представящ се за близък до премиера Борисов и синдика на предприятието Росица Томова, за да съгласуват проект за договор, но това все се отлагало.

На Томова били изплатени 15 000 евро пред свидетели, след което е проведена среща в един от ресторантите на верига "Виктория" с човек, който се представил като съветник на Борисов.

"Няма да има договор, докато не изплатят 500 000 евро, а после още 500 000 евро от печалбата", казал им човекът, чието име не се съобщава.

Собственикът на компанията ANJ Group Corp. Ян Аронов твърди, че няколко пъти са идвали в България с уговорка да подпишат договор за завода. "Около "Химко" има криминална група за изнудване", пише в писмото му до премиера и главния прокурор.

Според американските инвеститори Томова и посредникът са искали чрез измама да измъкнат голяма сума пари, а покупката да не се осъществи.

”За разлика от други купувачи не искаме да предаваме завода за скрап“, твърдят американците в писмото и допълват, че искат комбинатът да произвежда продукция в полза на българското селско стопанство. Според тях целта не е била парите от евентуална приватизация на ”Химко“ да влязат в българския бюджет.

”Аз и моите представители искаме да инвестираме в България при нормални условия, а не при условия, за които в САЩ се предвижда затвор“, пише Ян Аронов.

Росица Томова заявява, че не знае за това писмо. На въпрос дали ли са й вече 15 000 евро, тя замълчала, твърди Сашо Диков. Тя отказала да даде информация и за човека неназования към момента човек, към когото насочила американците.

От съобщението на МС става ясно обаче, че в писмото на инвеститора е посочен премиерски съветник с името "Богданов".

От пресслужбата на прокуратурата са отказали да отговорят на екипа на предаването на Сашо Диков с обяснението, че не дават данни за внесени сигнали. От правителствената пресслужба обаче потвърждават, че такова писмо е постъпило в деловодството. Тъй като държавата няма отношение към активите на ”Химко“ АД, намеса на министър-председателя би нарушило конституционно определеното разделение на властите, съобщават оттам. Според тях случаят касае съдебната власт, синдика и компетентния съд по несъстоятелност.

„Химко” АД (н) е търговско дружество, в чийто капитал няма държавно участие. То е обявено в несъстоятелност, с постановено осребряване на имуществото, включено в масата на несъстоятелността и разпределение на осребреното имущество за удовлетворяване на кредиторите. Осребряването се извършва от назначения от Съда по несъстоятелност синдик – Росица Томова от гр. София, която представлява и управлява дружеството. Продажбата на активите на длъжника „Химко” АД (н) се извършва по строго определен в Търговския закон ред, който синдикът следва да спазва, е опсочено в съобщението на МС.

"В допълнение информираме, че нито към 8 септември 2015 г. – дата, посочена в писмото на г-н Аронов, нито към днешна дата министър-председателят има съветник с името, посочено в писмото – „г-н Богданов”, уточняват от правителството.

Тъй като държавата няма собственост в активите на „Химко” АД (н) и поради характера на повдигнатите в писмото въпроси, намеса на министър-председателя по случая би нарушила провъзгласеното в Конституцията на Република България разделение на изпълнителната и съдебната власти. Въпросите, които г-н Аронов поставя, следва да бъдат адресирани към правораздавателните органи, синдика и компетентния съд по несъстоятелността, добавят от кабинета.

"Бихме искали отново да припомним, че министър-председателят нееднократно е защитавал необходимостта от реформа, която да предостави ефективно и справедливо правосъдие, и това залегна като приоритет в програмата на правителството. Той беше сред най-активните застъпници за промени в Конституцията на Република България, които да дадат началото на същинската съдебна реформа, и работи активно за промяна на законодателството, за да може този процес да бъде продължен и да завърши в интерес на българското общество”, се твърди в съобщението на МС.

#"Химко" #сделка #изнудване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"