Металурзите плашат с нови протести

Металурзите плашат с нови протести
Служителите в ОЦК – Кърджали, протестират от 1 март заради неизплатени заплати. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ако до края на месеца няма яснота за новия инвеститор в Оловно-цинковия комбинат (ОЦК) в Кърджали, работниците отново ще излязат на улицата.

Металурзите обявиха намеренията си за нови протести и блокади във вторник на среща с областния управител Иванка Таушанова и директорите на НОИ, Главна инспекция по труда и службата за социално подпомагане, предаде БГНЕС.

Те подчертаха, че няма да започнат отново работа, ако Валентин Захариев продължи да бъде собственик на завода, ако изпълнителният директор Славея Стоянова остане на поста си и ако не получат всичките си заплати.

Задълженията на комбината за заплати на работниците, за сметки към НЕК и ВиК възлизат на 1 745 000 лева, 365 000 лева са нужни за неотложни ремонти, а 35 000 лева – за лични предпазни средства. Около 1 млн. лева са средствата за старта на производството и работата за 15 дни след него.

Данните са от финансовата справка, която специалистите в завода са изготвили спешно в понеделник.

Данните ще бъдат представени на полския консорциум „Силезия“, чиито представители ще се срещнат във вторник следобед с регионалното ръководство на КНСБ в града. След като се запознаят с разчетите, поляците ще вземат решение за евентуалната покупка на комбината.

Служителите в ОЦК – Кърджали, протестират от 1 март заради неизплатени заплати. В средата на април миньорите взеха възнагражденията си за месец и половина.

За да изчисти всичките си задължения към тях, собственикът трябва да им преведе още почти един милион лева.

Търси се нов стратегически инвеститор на Оловно-цинковия комбинат.

#КНСБ #Силезия #НЕК #ВиК #протест #заплати #Славея Стоянова #Валентин Захариев #Главна инспекция по труда #НОИ #Иванка Таушанова #Кърджали #ОЦК #Оловно-цинковия комбинат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"