Великотърновският университет може да затвори врати

Великотърновският университет може да затвори врати
A A+ A++ A

Великотърновският университет "Св. св. Кирил и Методий" ще фалира през октомври и ще затвори врати, ако не получи финансова помощ от държавата, алармира ректорът проф. Христо Бонджолов. Тазгодишният бюджет на ВТУ е 17 милиона лева, като държавната субсидия е 9,5 милиона лева.

Субсидията не стига дори за заплатите, поради което се налага да бъдат използвани 2 милиона и 700 хиляди лева от собствените приходи, обясни Бонджолов:
С този бюджет ние фактически обричаме университета на затваряне през октомври. Проблемът на университета не е само негов. Ако се окажем на улицата 12 хиляди студенти и 1000 служители и преподаватели, ще се превърне в проблем на града.

Университетът е взел мерки за икономии във всички направления, но, за да избегне фалита, иска помощ от държавата, за да погаси 2 милиона лева дългове, тъй като държавата е отпускала само по 1 лев капиталови разходи за квадратен метър, а те не стигат дори за малък спешен ремонт. Ректорът е поискал тази финансова помощ и на лична среща с министър-председателя Бойко Борисов.

#Великотърновски университет #Бойко Борисов #субсидия #фалит

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »