560 лв. месечно са минимумът за нормален живот на човек в България

560 лв. месечно са минимумът за нормален живот на човек в България
Източник: БГНЕС
A A+ A++ A

С 560 лева месечна издръжка трябва да разполага човек в България, за да може да извършва най-необходимите плащания за храна и комунални услуги и други сметки от първостепенна важност. Това сочат данните на КНСБ за последното тримесечие.

В същото време, обаче, 2 200 000 души живеят с под 300 лева на месец, съобщават още от КНСБ. Линията на бедността за последното тримесечие на 2015-а е 296 лева, като с този доход на човек живеят около 30 процента от семействата у нас.

По сметките на КНСБ за четиричленно семейство от двама възрастни и две деца са необходими 2242 лева на месец. На годишна база това е спад с 0.1%,  което показва дефлация и задържане на потреблението.

Сред факторите, които водят до задържане на издръжката и годишен спад, е намалението на цените на петрола на международните пазари- с 43,4 процента, а в България намалението на цените на горивата за същия период е с 11,6 процента . Следствие от спада на цените на петрола е поетапното намаление на цените на природния газ, като в рамките на 2015 година намалението е 31 процента, каза Иванова. Тя допълни, че руското ембарго също е оказало натиск за низходящата динамика , както на международните борси, така и на вътрешните цени на селскостопанските продукти.

От КНСБ отчетоха, че темпът на нарастване на работните заплати се задържа на ниски нива, а крайното потребление на домакинствата нараства едва с два процента /третото тримесечие на 2015 година/, след като през първата половина на годината поддържа низходящ тренд.

Около 78 процента от домакинствата в страната живеят с общ доход на човек от домакинство под необходимите средства за нормален живот, обобщи Виолета Иванова.

Според лидера на КНСБ Пламен Димитров е притеснително, че все още 30 процента от всички домакинства в страната имат доход на човек от домакинството под прага на бедност. От КНСБ отчетоха обаче, че намалението на процента на хората, които живеят под прага на бедност, за едногодишна е с шест процента, което означава, че има тенденция на увеличение на заплатите.

Около 2 милиона и 200 хиляди души са хората, които живеят с доход под издръжката за бедните домакинства /до 296 лева/. С общ доход на човек от домакинство от 296 лева до 561 лева са 48 процента или над 3,5 милиона души. Според изследователите на КНСБ тази група запазва стабилност на годишна база. Доходите за една трета от домакинствата гравитират по-близо до издръжката на бедните домакинства, което предполага, че при непредвидени обстоятелства, е голяма вероятността тези хора да попаднат в групата на бедните, коментира Пламен Димитров.

Домакинствата с общ доход на човек над издръжката на живот /561 лева/ са 22 процента или около 1 милион и 500 хиляди души.

Броят на наетите на минимално възнаграждение достигна около 260 хиляди души, което е 11,8 процента, допълниха от КНСБ.
Пламен Димитров заяви, че КНСБ очаква 10-15 процента увеличение на заплатите в частния сектор.

#КНСБ #месечна издръжка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »