ЕС обсъжда спасяването на Шенген в Амстердам

ЕС обсъжда спасяването на Шенген в Амстердам
A A+ A++ A

Министрите от ЕС започват разговори в Амстердам за начините за спасяване на Шенгенската зона от колапса на миграционните потоци и борбата с джихадистите след създаването на център за борба с тероризма.

Двудневната среща на министрите на вътрешните работи и правосъдието е първата в рамките на шестмесечно председателство на Холандия в ЕС, което цели да посредничи в създаването на европейска охрана на границите.
Тази охрана ще бъде ключова в разговорите в понеделник следобед. Поддръжниците на идеята твърдят, че тя ще забави безпрецедентния наплив на мигранти в 28-членния ЕС и ще премахне сегашната необходимост от проверки по вътрешните граници.

Разговорите ще започнат с темата за тероризъм, която остава в дневния ред след парижките атаки на 13 ноември, при които загинаха 130 души. Представители на ЕС заявиха, че решения няма да бъдат взимани, тъй като това е неформална среща, която започва в 10 часа българско време.

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че нападенията са били решени в Сирия, но подготвени и организирани в Белгия. Групировката „Ислямска държава” пое отговорност за атентатите, като публикува видео послание в неделя, в което заплашва и „коалиционните” страни, включително Великобритания.

Срещата в Амстердам съвпада с официалното стартиране на нов център за борба с тероризма в централата на Европол в Хага, който е предназначен да подобри обмена на разузнавателна информация между страните - членки на ЕС.
Френският вътрешен министър Бернар Казньов в неделя обеща да „окаже значителен натиск” върху членовете и институциите на ЕС да засилят борбата срещу тероризма.

Холандското председателство заяви на своя уебсайт, че би искало министрите на вътрешните работи да обсъдят "оставащите основни пречки за обмен на информация за чуждестранните терористични бойци и пътя напред за изчистването на тези пречки”.

#Шенген #ЕС #Амстердам #тероризъм

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »