Медитацията и емоционалните й ползи

Медитацията и емоционалните й ползи
A A+ A++ A

Според учени от Катедрата по психиатрия към Калифорнийския университет в Сан Франциско медитацията може да окаже благоприятно влияние върху настроението и социалните взаимоотношения на индивида.

От хилядолетия се практикуват различни видове медитация, като някои от тях са на база религиозни вярвания, други са източни традиционни обичаи или философски практики.

Някои форми на медитация са били изследвани за влиянието им върху чувството на страх у човека. В проучването на учените от Сан Франциско участвали 82 здрави жени, разделени в група, практикуваща медитация и контролна група. Самооценка, както и други контролни тестове били осъществявани преди, по време и 5 месеца след курса по медитация.

Учените установили, че жените от курса по медитация съобщават за намаляване на негативните чувства, депресията и страха и повишаване на позитивните емоции в сравнение с контролната група. Жените, практикуващи медитация, оценяват и своето осъзнаване на чувствителността, докато при контролната група това явление липсва.

Очакват се още задълбочени проучвания и наблюдения по темата.

Данните са публикувани от National Institute of Health, USA  през април 2012.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"