Само част от бежанците могат да се адаптират, заяви проф. Божидар Димитров

Само част от бежанците могат да се адаптират, заяви проф. Божидар Димитров
A A+ A++ A

Нека да не завишаваме двойно броя на бежанците, които трябва да приемем в сравнение с българските граждани. Там, както вече казах, е предвидено да приемаме 20 000 бежанци годишно. Тяхната адаптация също е възможна, но само на отделни единици. Това каза в интервю историкът и директор на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров, във връзка с демографската криза в страната.

В печата се изнасят такива данни, че някои от тях обикновено хора с висше образование, се адаптират. За останалите не съм сигурен, че това е възможно”, посочи проф. Димитров. По думите му, има още една възможност, която също може да даде голям ефект за повишаване на раждаемостта в България. „Публичната статистика е, че 270 000 брачни двойки в България нямат деца, но горещо искат да имат. Известно е, че в такива случаи се прилага методът инвитро, който е възможен при по-голямата част от тези двойки. В България метода също се прилага. Вече има над 1000-2000 деца, родени по този начин през последните 2-3 години.

Правителството отпуска някакви средства, но много малки”, обясни проф. Димитров. Според него, главната причина, тези двойки да не могат да стигнат до този метод, е огромната му цена. „Цената на един опит е 5000 лева в българска болница. Не всяко семейство може да си го позволи, а държавната субсидия стига само за 3000-4000 опита. Къде са 270 000, къде са 3000-4000 опита годишно. По-заможните отиват в Турция, където за един опит се заплаща в турски пари равностойност на около 2 500 лева. Аз си задавам въпрос. След като в Турция този метод е двойно по-евтин от този в българските клиники, каква е причината у нас да е толкова скъп? Според мен, това не е редно. Очевидно съществува начин за поевтиняване на метода. Държавата трябва да поеме по-голямата част от разходите по този метод, т.е. да увеличи субсидията”, коментира още проф. Димитров.

#Божидар Димитров #бежанци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »