Проф. Божидар Димитров: Демографската криза ще се опрази само с висока раждаемост

Проф. Божидар Димитров: Демографската криза ще се опрази само с висока раждаемост
A A+ A++ A

 Ясно е, че само чрез повишаване на раждаемостта не би могло да се стигне до ликвидация на демографския дисбаланс в България. Това каза в интервю историкът и директор на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров, във връзка с демографската ситуация в страната.

„Дори да имат някакъв ефект, мерките за повишаване на раждаемостта, от 65 000 деца ще стигнем 70 000, 80 000 или до 90 000, но пак ще остане отрицателна разлика. Това е така, защото в смъртна възраст в момента навлизат поколенията родени през втората половина на 40-те години, а това бяха поколения от 150 000-160 000 души. Толкова деца се раждаха тогава в България. За това смъртността в България, моята прогноза е, че ще остане висока по чисти физически причини дори, т.е. ще бъде над 110 000-120 000 души”, посочи проф. Димитров. По думите му, раждаемостта в България едва ли ще достигне повече от 100 000 души. „Даже няма да достигне и толкова. Следователно, трябва да се обърнем към други мерки, далеч по- ефективни, както показва примера с Германия, Унгария и Румъния. В последните 5 години те взеха тези мерки. Германия много по-рано, тъй като тя отдавна страда от демографски дисбаланс между раждаемост и смъртност”, уточни проф. Димитров.

Той обясни, че разполагайки с милионни малцинства, от тъй наречената си историческа диаспора, т.е. територии останали в чужди държави, те са приели закон за улеснено придобиване на съответното гражданство от живеещите там. „Унгария през 2011 година, а Румъния през 2012 година ги последва. Тези закони, казано най-меко, предвиждат огромни улеснения и много малко бюрокрация при даване на гражданството. Достатъчно е един унгарец и румънец да се яви в съответното консулство от околните държави. Ще взема примера с Унгария, където казват, че всеки които проговори на унгарски, дори на диалект, получава унгарско гражданство. Според бившия конституционен съдия Георги Марков, Унгария е дала гражданство на 800 000 души и е ликвидирала по този начин демографския си дисбаланс. Унгария притежава 600 000 души малцинство в Словакия, 1,5 милиона в Румъния, към 400 000 във Войводина и други държави”, посочи още проф. Димитров.

#Божидар Димитров #раждаемост #криза

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници