Австрия: Възможно е да има неприятни сцени и насилие по границите при връщането на мигранти

Австрия: Възможно е да има неприятни сцени и насилие по границите при връщането на мигранти
Себастиян Курц Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

''Въвеждането на ограничения за прием на бежанци ще доведе до ефекта на доминото и по този начин ще се увеличи натискът за приемането на общоевропейско решение по този въпрос,'' каза австрийският министър на външните работи Себастиян Курц пред вестник "Естерайх".

"Огромната част от бежанците се държи миролюбиво, но е възможно някои от тях да използват сила срещу полицията и армията. Може да станем свидетели на неприятни сцени", подчерта австрийският дипломат. 

 

"Ние сме длъжни да поставим граници. Когато говорим за военните бежанци трябва да имаме предвид, че те са преминали през доста сигурни държави и на края по чисто икономически причини подават молби за получаване на статут на бежанец в Австрия, Германия или Швеция", подчертава австрийският дипломат и пояснява, че властите ще спират приема, когато бъде достигната граница от 37 500 души за тази година.

Курц припомня, че съгласно Дъблинското споразумение бежанците трябва да подават молби за получаване на убежище в първата държава от ЕС, както в случая е примерно Гърция.

"Когато достигнем горната граница Австрия естествено може да върне обратно на границата бежанците, които идват от Словения, която е сигурна държава, защото те имат само икономически мотиви за търсен на убежище в Австрия", казва още Курц. Той предупреждава, че е възможно да се стигне до "голямо връщане по границата".

''Не може всяка година да наблюдаваме как тази ситуация се повтаря. Решени сме да дадем ясни очертания,'' заяви Курц. Според него е възможно да се стигне до "неприятни сцени и насилие".

 

#насилие #бежанци #мигранти #сцени #граница #Австрия #Себастиян Курц

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"