Станишев призова ВМРО-ДПМНЕ да не саботира преговорите и реформите

Станишев призова ВМРО-ДПМНЕ да не саботира преговорите и реформите
A A+ A++ A

"Ако Македония иска да се приближи до ЕС, трябва да се съобрази с европейските ценности, а ВМРО-ДПМНЕ трябва да спре да саботира преговорите и да започне да играе конструктивна роля в тези реформи” - това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев по време на заседание на Президиума на партията в Брюксел. 

„Сегашната политическа ситуация в Македония не е благоприятна за провеждането на свободни и честни избори. Ние подкрепяме нашата сестринска партия – Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) – в нейните призиви за реформи. Създаването на демократична среда, в която да се проведат избори, е тяхна цел от самото начало. Ако изборите се проведат без никакви по-нататъшни реформи, всички предишни преговори ще са били безсмислени.”

На 18 януари, понеделник, парламентът на Република Македония се разпусна, обявявайки, че ще се проведат предсрочни избори на 24-ти април. Това се случи въпреки факта, че двете основни предпоставки за честни избори – проверка на избирателните списъци и реформа на медиите – все още не са изпълнени.

Въпреки многократните критики от страна на участниците в преговорния процес, парламентът пристъпи към своето разпускане. В Македония има временно правителство, откакто сестринската партия на ПЕС СДСМ представи доказателства миналата година за подслушване от страна на правителството, разкривайки огромна корупция и намеса в съдебната система.

След избухването на тази криза, бе постигнато споразумение между СДСМ и управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ (член на ЕНП), което очерта редица реформи по отношение на свободата на медиите и изборното законодателство, които да бъдат завършени преди да се проведат избори.

#Македония #ВМРО-ДПМНЕ #Сергей Станишев #ПЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници