Почетен "Аскеер" получи мимът Вельо Горанов на 70-ия си рожден ден

Почетен "Аскеер" получи мимът Вельо Горанов на 70-ия си рожден ден
A A+ A++ A

Известният мим и драматичен актьор Вельо Горанов е удостоен навръх 70-тия си рожден ден в петък с почетен плакет Аскеер "за творческа чест и принос в развитието на българското театрално изкуство и култура", съобщиха учредителите на театралните награди в петък.

Статуетката, дело на Георги Чапкънов-Чапа, е била връчена на актьора от председателя на фондацията "Академия "Аскеер" Милен Миланов.

Горанов е не само най-известният български мим, той е едно от световните имена в нямото изкуство. Преди няколко години спектакълът му "Един мим разказва" се завърна на сцената след 40 години и получени редица престижни международни награди.

Актьорът е създател на първите трупи по пантомима у нас - студио "Пантомима" и театър "Движение" през 70-те и 80-те. В момента е програмен мениджър на "Сълза и смях", където продължава да играе и поставя спектакли.

Заедно с юбилея си Вельо Горанов празнува и 45 години на сцена, които отбелязва с моноспектакъла "Последният запис на Крап" от Самюъл Бекет, постановка на Борис Радев. Представлението е в петък в театър "Сълза и смях".

"Когато четях пиесата за първи път, се заливах от смях. Героят притежаваше само спомените си, записани на лента. Той беше самотен и отчаян до безнадеждност. Той беше изгубен в педантичното преследване на несъщественото. Той беше един провален особняк, не спиращ да търси "онзи щастлив миг", за който си е струвало да живее", казва Вельо Горанов.

Актьорът припомня думите на автора, че няма нищо по-забавно от нещастието, и пожелава на зрителите "Добре дошли във "веселия" свят на Бекет".

Сценографията е на Боряна Горанова и Георги Георгиев, костюмите - на Петър Мутафчиев. Полина Герасимова е автор на 3D мапинга.

#Вельо Горанов #Аскеер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"