Българите вече не купуват агнета от гаражи и багажници

Българите вече не купуват агнета от гаражи и багажници
„Тази година по магазините имаше по-малко вносно дълбоко замразено агнешко, продаваха се охладени български агнета, което е добра тенденция”, коментира Кулински. Снимка: bTV
A A+ A++ A

Над 10 000 проверки бяха извършени из търговската мрежа по време на великденските празници, но драстични нарушения не бяха засечени, а и натровени хора тази година нямаше, заяви директорът на „Контрол на храните“ д-р Любомир Кулински.

Д-р Кулински добави обаче, че единични нарушения не са липсвали.

„Унищожихме около 150 опаковки боя за яйца, която не отговаряше на стандарта. Хванахме и 34 агнета, заклани нерегламентирано, като разбрахме, че е имало опити да се предложат в търговските обекти, главно в София“, посочи той по bTV във вторник.

Кулински изтъкна, че агенцията е получила огромна помощ от Икономическа и Пътна полиция.

„Те спираха бусове и малки камиони, обикновено хладилни, като така бяха пресечени доста от опитите за нелегално реализиране на месна продукция“, добави експертът.

По думите му около Великден са били бракувани и около 8000 яйца заради липса на маркировка, което на практика означава неизвестен произход.

„Добрата новина е, че тази година потребителите се вслушаха в призивите ни да не се пазарува от багажници, градинки, гаражи и т.н. Освен това този път по магазините имаше по-малко вносно дълбоко замразено агнешко, продаваха се охладени български агнета, което е добра тенденция“, коментира Кулински.

Той обясни, че въпреки края на великденските празници традиционните за периода проверки на агенцията продължават до Гергьовден, а след това започват масовите инспекции по Черноморието.

„Най-много сигнали за нередности постъпват точно от курортите ни по морето, затова работата ще е много“, отбеляза директорът на „Контрол на храните“.

Иначе агенцията следи непрестанно всички хранителни стоки на пазара, в този сезон особено много зеленчуците и плодовете, обясни Любомир Кулински.

Над 30 проби за наличие на нитрати от зелени салати и спанак са били взети само за месец, като всички са в нормата. Останалите месести зеленчуци пък се проверяват регулярно за пестициди, но и там нещата са спокойни.

Експертът увери, че няма как производителите да излъжат агенцията с подмяна на изследваната стока, тъй като пробите се вземат на произволен принцип от търговката мрежа.

При констатирани нарушения Агенцията по безопасност на храните обикновено налага глоби и затваря търговски обекти.

„Наскоро обект, който бяхме затворили, го хванахме, че работи през нощта. Наложихме му глоба от 10 хиляди лева. В такива случаи обикновено писмено сезираме прокуратурата и Икономическата полиция“, разясни още Кулински.

#Агенцията по безопасност на храните #Черноморие #Гергьовден #яйца #агнета #София #Любомир Кулински #Контрол на храните #Великден

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"