Нощното каране трябва да бъде в рамките на разумното, заяви Христо Григоров

Нощното каране трябва да бъде в рамките на разумното, заяви Христо Григоров
A A+ A++ A

Нощното каране в планината е част от удоволствието, но трябва да бъде в рамките на правилата. Това каза в интервю председателят на Българския червен кръст Христо Григоров. Във връзка с инцидента, при който двама души изгубиха живота си след като бяха затрупани от лавина в района на хижа "Алеко" на Витоша Григоров заяви, че няма нова информация по случая.

„Искам да изразя съболезнования на техните роднини, приятели. Това, което се случи на Витоша, е несъобразяване с много от правилата и принципите на движение в планините в тези изключително тежки метеорологични условия, и можем единствено да си извадим много изводи” каза още той. По думите му, когато се излиза в планината през нощта, трябва да се знае маршрутът и да се следят колчетата, които очертават този маршрут. "Не трябва да се тръгва на посока и без ориентир. Не трябва да се тръгва без необходимото облекло и без зареден GSM. Не трябва да се тръгва преди маршрутът да бъде съобщен пред съответните служби, съответно, че се тръгва от точка А до точка Б”, поясни Христо Григоров.

Във връзка с различните видове лавини председателят на БЧК увери, че видът им няма значение, защото ефектът от тях е един и същ. „Затрупа ли ни лавина, човек си отива, без значение дали е кълбовата или някаква друга”, допълни Григоров.

#Христо Григоров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »