Какво ценят работодателите?

Какво ценят работодателите?
A A+ A++ A

Умения за общуване или работа в екип – какво ценят работодателите?

Социално-емоционалните, а не техническите умения са по-важни за работодателите при наемането на хора, сочи проучване на пазара на труда в България, направено от Световната банка.

Според него бизнесът търси висококвалифицирани хора, които са доброжелателни, открити и умеят да взимат решения.

В проучването са участвали хора на възраст между 18 и 65 години, съобщи бТВ. Сред нещата, които са изследвани, са паметта, четенето с разбиране, математическата грамотност, както и социално-емоционалните умения, като доброжелателност, откритост на възприятието, постоянство и стремеж към постижения.

Според изводите възрастните имат много по-добри социални умения в сравнения с младите. За мъжете не е толкова важна дипломата, докато за жените това е фактор да бъдат назначени.

30-годишен юрист, съкратен преди 4 дни, разчита на умението си да общува е обяснява: "За работа в екип, особено ако става дума за работа с клиенти, тези умения се ценят. За други длъжности се ценят повече техническите умения".

На трудовия пазар липсват не само подготвени, но и мотивирани хора, твърдят работодатели.

"Не е нужно да знаят абсолютно всичко, в процес на работа се научават повече неща, но когато човек има амбиции, се постигат някакви резултати", заяви Дойчо Дойчев, работодател.

„Уменията за общуване, работата в екип - това са все вътрешни параметри, духовни, а не на образованието", поясни и психологът Павлин Тодоров.

Тези умения са функция на ранното възпитание на детето, за която голяма отговорност има семейството, подчертават психолози.

"Детето копира и съответно уменията, които ще прояви или не на 20 години, са резултат от първите три години", допълни Тодоров.

Освен семейството, училището и другите образователни институции също могат да допринесат за развитието на търсените умения.

"Смятам, че е важно образователната система да осигурява и познавателни, и социално-емоционални умения, защото точно това е, което работодателите търсят", посочи Виктория Левин, ръководител на екипа, направил изследването.

"Работодателят наблюдава уменията на кандидата за работа, за комуникация, дали може да се ориентира правилно във въпроса и да даде логичен и обоснован отговор", казва още Стоян.

Според младия мъж тези качества му гарантират бъдеща реализация.

#работодатели #Световната банка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"