Дойчин Василев: жалко, че два млади живота си отиват без време

Дойчин Василев: жалко, че два млади живота си отиват без време
A A+ A++ A

Много жалко, че два млади живота си отиват без време, но при тези рискови ситуации всичко е възможно, каза в предаването “Нещо повече“ на БНР алпинистът Дойчин Василев по повод на инцидента на Витоша, където лавина отне живота на двама туристи.

Изненадан съм от мястото, където е паднала лавината - пистата "Стената", където аз съм карал хиляди пъти ски и знам какъв е теренът, но действително когато не е обработено, там може да се създадат условия за лавини.

Никога не бива да се поема ненужен риск – в лавинно поле се влиза само по принуда, подчерта алпинистът, като поясни, че дори и при навлизане в такъв тип район си има много ясно определени правила, които обясняват как трябва да се постъпи и изцяло изключи възможността за нощно влизане като вариант. Според Василев излизането на двамата туристи през нощта е драстично пренебрежение на всички фактори, които водят до нещастие в планината. Не бива да се играе с човешкия живот.

Отивайки в планината, хората трябва да помнят, че тя не е толкова дружелюбна или красива, колкото изглежда – има и обратна страна на медала и тя е много грозна, подчерта още алпинистът.

Дойчин Василев поясни, че при планинския туризъм трябва да се взима под особено внимание текущата метеорологична обстановката, тъй като лавината няма някакви особени белези:

Важна е историята на снегообразуването на тази лавина – валеше от събота до неделя, а от тогава са минали точно три дни или колкото да се получат т.нар. снежни дъски. Стъпвайки върху тях, човек има чувството, че са със сигурна основа, но на дълбоко под тях старият сняг, който е хлъзгав вече заради дъжда, който е валял, е готов да ги подхлъзне и това се случва.

Нашите планини са такива, че нямаме обезателно пътеки, които да минават през лавинни полета, но вървейки по терена и газейки по снега, всеки турист трябва да има усет дали има опасност,  подчерта алпинистът Дойчин Василев.

14 планински спасители от софийския отряд на Планинска спасителна служба и две спасителни кучета излязоха рано тази сутрин и започнаха издирването на паднали в лавина двама туристи. Те, двама мъже на около 30-годишна възраст, предприели изкачване от хижа Алеко към горна станция на влек Заека. В 04.00 часа сутринта техен близък подал сигнал в Централния денонощен пост, че двамата не са се прибрали цяла нощ.

Въпреки изключително бързите и адекватни действия на спасителите, двамата туристи са намерени без признаци на живот, затрупани в лавина.

„Много хора се движат хаотично в планината – не може да не се обадят, не може да не се знае никой те къде са. Не може да ставаш и да тръгваш в един район при усложнена обстановка”, каза ръководителят на спасителния екип Емил Нешев, цитиран от БГНЕС. Спасителят уточни, че мъжете са били екипирани с раници, гети, шапки… Но екипировката може ли да спаси човек, когато попадне в лавината, запита Нешев.

Спасителите не могат да си обяснят ентусиазма на мнозина в последно време, с риск за живота си да излизат в планината нощно време.

ПСС предупреждава отново, че рискът от лавини остава висок. Безопасни са само маркираните пътеки и обработените ски писти.

#Дойчин Василев #Витоша #стената

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »