Турски войски нахлуха в Сирия, джихадистите от ИД ги посрещнали радушно

Турски войски нахлуха в Сирия, джихадистите от ИД ги посрещнали радушно
Източник: БГНЕС
A A+ A++ A

Голям брой турски войници нахлуха в град Джараблус, който се намира в кюрдския анклав в северна Сирия, съобщи в. „Джерусалем пост“.

Очевидци са казали пред медиите, че турските сили не срещнали никаква съпротива от страна на намиращите се в района екстремисти от Ислямска държава (ИД). Този факт отново повдига въпроса за възможно сътрудничество между Анкара и джихадистите от ИД, целящо спиране напредъка на кюрдските милиции в северна Сирия.

Освен в Джараблус, Турция извърши и още едно действие срещу сирийските кюрди с бомбардирането на главната квартира на кюрдските сили от Отредите за народна защита (YPG) в сирийския граничен гр. Тел Абиад. Тези инциденти идват в навечерието на преговорите за мир в Сирия, които е определено да се проведат в Женева на 25 януари.

Това че Русия настоява край масата на преговорите да бъдат и кюрдски представители, тъй като според Москва кюрдите са част от сирийската опозиция, вероятно е тласнало Турция към тези действия, за да подаде сигнал на руснаците да имат предвид турските интереси в сирийската бъркотия. Затова анализаторите оценяват нахлуването на турски войски в Сирия като добре планирана стратегическа стъпка.

Миналата седмица отново се засили напрежението между Русия и Турция, което започна през ноември със свалянето на руски бомбардировач от турски изтребител. Президентът Реджеп Тайип Ердоган в реч отхвърли твърденията на Москва, че руската въздушна операция в Сирия има за цел победа срещу ИД, и изтъкна, че истинската цел на Москва е създаването на „бутикова държава“ в северозападните райони на Сирия.

Най-големите страхове на Турция от кюрдските милиции в Сирия произлизат от това, че поради бързото им настъпление в северните райони те ще бъдат в състояние да установят коридор, свързващ кюрдския кантон Африн с този в Кобани, като по този начин ще бъде сформирана обединена кюрдска държава , лоялна на Работническата партия на Кюрдистан (ПКК), на южната граница на Турция.

Във вторник американският президент Барак Обама разговаря по телефота с Ердоган за продължаване на сътрудничеството срещу ПКК и ИД. Като се има предвид последователната финансова и военна помощ на САЩ за кюрдските милиции, които са високо ценени от Вашингтон поради тяхната упорита борба срещу ИД, е трудно да се допусне, „е американската администрация подкрепя последните турски ходове.

#Сирия #ислямска държава

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай