Пред провал ли е ''Журналистическия'' сезон във Варна?

Пред провал ли е ''Журналистическия'' сезон във Варна?
Снимки: Венцислав Жеков
A A+ A++ A

''Сезон-2016 за Международния дом на журналистите във Варна е пред провал,'' заяви съдружникът в управлението на дома – Георги Недялков. Проблемът е, че ръководството на Съюза на българските журналисти, което реално не е вписано като такова, е запечатало с лепенки дома още преди нова година.

'Това стана точно преди празниците, за да не влезе някой, а си остана за постоянно така и до днес,'' коментира Недялков.

Акцията е наредена от Снежана Тодорова, която твърди че е председател на СБЖ, в опит да прогони съдружника на Съюза в управлението на дома Георги Недялков. Фирмата му "Виги турс" ЕООД и СБЖ имат равни дялове в "Лято 2013" ДЗЗД, което от 1 април 2013 г. стопанисва МДЖ. Управител на фирмата е Недялков. 

“Отдавна не сме в съдружие с Георги Недялков. Договорът с “Виги турс” е изтекъл. Изпратихме му няколко покани, но той има свое виждане по въпроса, като смята, че старият УС на СБЖ трябва да се събере във Варна. Сезонът в Международния дом на журналистите започва от април. Дотогава има време. Има идеи и планове, но решенията се вземат от УС. Имахме добрата воля да се споразумеем. Оттук нататък всичко е в ръцете на адвокати. СБЖ действа законно, с напълно легитимно ръководство и всички документи го показват. Едни хора, недоволни от избора на УС, са го обжалвали. Но това са юридически въпроси, търсете нашия адвокат Георги Добрев,” заяви Тодорова пред вестник ''Труд''.

До кога ще се запази ситуацията не е ясно, но ръководството на СБЖ е разпоредило монтиране на СОТ в дома, а вътре има имущество, което не е тяхна собственост.

''СБЖ се приватизира, но дори и фирмата му да бъде отстранена, кой ще се съгласи да подпише договор с ръководство, което официално не е вписано като такова, както и по какъв начин ще се извършва дейността, при положение, че сезонът започва през април, но вече има запитвания за почивки, а няма кой да ни отговори?''

''Ако решат сами да стопанисват имота си, кой турепоретор или доставчик ще подпише договор със структура, която няма легитимно ръководство?,'' питат съдружниците на СБЖ в дома на журналистите във Варна, близо до „Златни пясъци”.

По думите на Недялков, изпълняващата длъжността председател на УС на СБЖ Снежана Тодорова, която неотдавна нашумя с агентурното си минало на агент на ДС с името „Виолета”, нелегитимното ръководство на СБЖ в еднолично лице на „председателя” е заповядало да бъде запечатан дома на журналистите във Варна. Вътре обаче остава общо имущество на СБЖ и на Георги Недялков, което трябва да бъде разделено, както е предвидено в договора.

Проблемът е, че договорът е сключен преди години с тогава легитимно избрано ръководство на СБЖ, а развалянето на същия договор може да стане също от легитимно ръководство на съсловната организация.

Доказателство за този статут на ръководството на СБЖ е отказът на СГС да впише същото, след обжалване на членове на съюза, което е потвърдено и от Софийския апелативен съд през юли 2015 г.

Проблемът според бизнесмена е, че според него се нарушават правата на редовите членове на СБЖ, които са поставени в ситуация да нямат легитимно избрано ръководство, което от своя страна се разпорежда с имоти на съсловната организация, без да има правно основание за това.

По негови думи е било предписано от същото това ръководство на СБЖ, Недялков да дължи по 20 000 лв. на месец за това, че работи. Не е ясно по какъв начин ощетява съюза, след като това е в съответствие с разпоредбите на фактически действащ договор. Според Недялков това е опит за рекет.

Ако обаче той спре да работи, както сега, тъй като МДЖ е запечатан, могат да му бъдат поискани неустойки и загуби на ден, заради това, че той именно не работи и не изпълнява клаузите по договора.

Въпросът е, колко време една съсловна организация като СБЖ може да стои без легитимно ръководство? Според Недялков, който се е консултирал с юристи, ''самият статут на СБЖ е застрашен, защото не може до безкрайност да се упражнява власт, която реално не е официализирана по законите на държавата, което може да доведе до заличаване на организацията.''

Вторият въпрос е, какво се случва със Сезон 2016 и кой ще поеме отговорността за пропуснатите ползи? Лепенките за запечатването са поставени по заповед от невписаното ръководство на СБЖ, което го прави нелегитимно. Това, според Недялков, би трябвало да означава, че именно то трябва да понесе финансовата отговорност за загубите.

В същото време силно впечатление прави международната активност – пътуванията, които се регистрират в СБЖ, сякаш като за последно.

#Варна #Златни пясъци #СБЖ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »