ГДБОП: 400 престъпни групи действат активно в България

ГДБОП: 400 престъпни групи действат активно в България
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Около 400 организирани престъпни групи с над 2000 членове са установили от ГДБОП у нас в края на миналата година. Това каза директорът на ГДБОП-МВР главен комисар Ивайло Спиридонов, предаде репортер на БГНЕС.

„Tова са цифри, които са латентни. Едни са елиминирани от структурите, които са ангажирани в държавата да противодействат на престъпността, други сами по себе си се разпадат. В края на миналата година беше установена цифрата около 400 групи с над 2000 участници в тях,” коментира Спиридонов.

В края на декември той посочи, че 280 организирани престъпни групи с 1200 членове функционират на територията на България. Данните са били валидни за средата на миналата година.

На 18 януари, понеделник, е неутрализирана Организирана престъпна група (ОПГ), която действала на територията на област Варна.

„Задържани са общо 18 лица,” каза главният секретар. Повдигнати са обвинения на 8 души до момента. Ръководителят на Апелативната специализирана прокуратура Даниела Попова посочи, че повдигнатите обвинения са за участие в ОПГ, създадена с цел разпространение на наркотични вещества и изнудване. За 7 души вече е поискано задържане по стража от съда.

„Групата е действала от една страна със силови действия, като са й били поръчвани извършването на рекети и изнудване спрямо определени лица – приемала е такива поръчки, а от друга страна е разпространявала наркотици”, каза Попова. Извършени са над 20 претърсвания и са иззети марихуана около 50 гр. и амфетамини. По групата се работи от няколко месеца.

„Установено е, че тя е действала от началото на 2015 г. до настоящия момент”, каза още Даниела Попова. Тази група имала и лихварска дейност – давали са пари в заем срещу висока лихва и след това са изнудвали хората, които не могли да си плащат.

Втората ОПГ е била за трафик на наркотици и огнестрелния оръжия. Действала е на териториите на областите Хасково, Пловдив и София. При акцията има задържани 11 души, до момента са обвинени 8 от тях. „При тази реализация има иззети и внушително количество веществени доказателства – 5 пистолета, 3 пушки, множество заготовки и части за огнестрелни оръжия”, каза главният секретар на МВР.

 

#ГДБОП #престъпни групи #Апелативната специализирана прокуратура #Даниела Попова #лихварство #Варна #Хасково #амфетамини #марихуана #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"