Ангелов: Службите да бъдат проветрени!

Ангелов: Службите да бъдат проветрени!
„Законът за военното разузнаване е готов, но днес ще го оттегля, защото утре предстои Консултативен съвет по национална сигурност при президента“, уточни министърът. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Необходимо е проветряване на службите, не на конкретната оперативна дейност и хората на терен, а на дейността на ръководството, заяви министърът на отбраната Аню Ангелов.

Това той каза по повод ситуацията в Националната разузнавателна служба (НРС). Регулярна проверка преди няколко дни откри финансови несъответствия в НРС. Несъответствията са от времето, когато службата е ръководена от съветника на премиера по сигурността Кирчо Киров.

По-късно министър-председателят Бойко Борисов освободи Киров от поста му на свой съветник. Предстои разследване на Военната прокуратура, която ще установи дали има злоупотреба от страна на бившия премиерски съветник и шеф на НРС.

Военният министър Аню Ангелов от своя страна заяви, че независимо от службата или органа той не може да контролира сам себе си.

„Трябва да има органи, които да контролират както финансовите потоци, така и какви задачи са поставени, как те се изпълняват. Именно в ръководството трябва да се търсят пропуските. Трябва да има мандатност на тези звена, защото рутината не е най-доброто при гоненето на ефективност“, коментира той във вторник по БНТ.

Независимо от това Служба „Военна информация“ е ефективна служба, каза още министър Ангелов.

Той посочи още, че ще се постави на законова основа дейността на службите за сигурност, като това ще се случи до края на октомври.

„Законът за военното разузнаване е готов, но днес ще го оттегля, защото утре предстои Консултативен съвет по национална сигурност при президента, където ще се разгледат основни принципи за бъдещето на силите за сигурност“, уточни Ангелов.

След това, с подготовката на другите закони за сигурност, законът за военното разузнаване ще бъде внесен отново, добави той.

По думите му идеята за обединяване на цивилното и военно разузнаване отпадна окончателно, защото Служба „Военна информация“ е само едно звено в армията и въоръжените сили.

То е само стратегическо, но има още оперативно, тактическо, така че не трябва да се отделят отделните звена и да преминават под различно подчинение, защото ще се наруши балансът на цялата система, уточни министърът.

Той отказа да коментира освобождението на Румен Миланов от всички постове – и като директор на БОРКОР, и като съветник на премиера и секретар на Съвета по сигурността.

„От гледна точка на ефективността на работата на службите те не би трябвало да имат шапка, която да играе ролята на филтър. Информацията трябва да стига до хората, които вземат решение – до министър-председателя, до председателя на НС, до президента и до всички останали, които вземат решение на принципа „необходимо е да знаем“, заяви Ангелов относно идеята на Миланов да има вицепремиер, който да координира всички служби и да е различен от вътрешния министър.

Вероятно ще обсъдим този въпрос за това какво звено да координира работата на службите, без да ги управлява, добави Ангелов.

Според него тези промени трябва да се направят в името на ефективността и да се прогнозират кризите в система.

„Ефективността няма граници, така че винаги може да се иска повече“, посочи министърът на отбраната.

По думите му мисиите на България зад граница струват 55 милиона лева годишно.

„Струва си всяка стотинка, защото от нея зависи сигурността на всеки един военнослужещ. При тези мисии няма никакво съмнение по отношение на качество на бронежилетки, на каски и т.н.“, добави Ангелов.

Той уточни, че въпреки че мисиите се изпълняват с подкрепата на САЩ, „всяка една стотинка е цепена на две, всяка една стотинка дава резултат, а не харчене на пари – няма прахосване и военнослужещите зад граница не са излагани на риск“.

#САЩ #България #НС #Съвета по сигурността #БОРКОР #Румен Миланов #Консултативен съвет по национална сигурност #Служба „Военна информация“ #президент #министър-председател #Бойко Борисов #премиер #съветник #Кирчо Киров #НРС #Националната разузнавателна служба #министър на отбраната #Аню Ангелов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »