В Русе строят първия урогинекологичен център в България

В Русе строят първия урогинекологичен център в България
A A+ A++ A

Първият в страната и засега единствен център по урогинекология и статични заболявания на жените предстои да заработи в Русе в началото на пролетта.

Това съобщи на днешния Бабинден началникът на АГ-комплекса д-р Георги Хубчев, предаде кореспондентът на БГНЕС в крайдунавския град. Предстои до месец-два да бъде закупена специализирана апаратура - апарат за цистометрия, след което центърът ще отвори врати.

На днешния празник екипът на АГ-комплекса е взел решение да отмени тържеството си в знак на съпричастност към двете лекарки-неонатоложки, които пострадаха при тежка катастрофа с линейка преди десетина дни. Те, както и шофьорът на линейката, вече са по-добре и колегите им ги чакат по-скоро да се върнат на работа.

В тази връзка Бабинден премина единствено със спазването на ритуала по измиване на ръцете на акушер-гинеколога и главната сестра. Д-р Хубчев отчете, че през 2015 г. в АГ-комплекса в Русе са се родили 1603 бебета. „Най-важното е, че задържаме ражданията около 1600 вече няколко години. Увеличават се и бременните, които идват да раждат тук от други градове. Перинаталната детска смъртност, която е най-важният показател, е 8,7 на 1000 - почти два пъти по-малко от миналата година, а за поредна година майчината смъртност е нула. На раждането вече присъстват съпрузи и баби, вземат се и стволови клетки“, сподели д-р Хубчев.

Пациентките, които са преминали през родилното отделение на комплекса за 2015 година са 2500, като 15 от тях са чужденки. Неонатолозите са се грижили за 1918 бебета, като част от недоносените бебета са били от други региони. Най-голямото бебе – Борис, е било с тегло 5,4 кг,а бебето с най-ниското тегло е 750 грама. Най-младите родилки са били 14-годишни.

Въпреки недостига на кадри в цяла България, в Русе няма дефицит на акушеро-гинеколози, неонатолози, акушерки и медицински сестри. „Наша гордост е, че 50% от лекарския и акушерски персонал се състои от млади кадри, които са на възраст под 35 години. АГ-комплексът е клинична база за обучение на студенти от специалност „Акушерка” от Факултет „Обществено здраве и здравни грижи” на РУ „Ангел Кънчев”, коментира още д-р Хубчев.

#гинекология #център #Русе #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"