България не се класира за финансиране от ''Плана Юнкер''

България не се класира за финансиране от ''Плана Юнкер''
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

България е подала заявка за 38 млн. евро за финансиране строителството на свързващ газопровод с Гърция. Тази молба обаче не е била удовлетворена. След това българското правителство получило писмо от Юнкер, в която пишело „Благодаря Бойко, благодаря България“. 

По оценки на експерти, от транзита на руски газ по газопровода „Южен поток“ България всяка година би могла да получава около 400 млн. евро. Но и проектът не беше реализиран под натиска на ЕК и американското лоби в лицето на сенатор Джон Маккейн. Политикът специално пристигна в София, за да не допусне реализирането на газовата сделка с руснаците. 

За сметка на това официално румънскитя вестник „Адеварул“ съобщи, че "Трансгаз" ще получи от ЕК 179,3 милиона евро за развитието на тръбопровод, който ще направи връзка между България и Австрия през Румъния и Унгария.

Сумата е част от 217 милиона евро за 15 ключови проекта за енергийна инфраструктура.

От вече одобрените проекти става ясно, че основният бенефициент на фонда, създаден по инициатива на председателя на ЕС Жан-Клод Юнкер, са станали най-развитите икономики. Пълният им списък и още подробности може да видите тук

#ЕС #България #Румъния #Трансгаз #Южен поток #лоби #ЕК #Маккейн #ЕС #Жан-Клод Юнкер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"