Борисов да накара Яне да разкрие кой е пуснал SMS-а, призова Съюзът на съдиите

Борисов да накара Яне да разкрие кой е пуснал SMS-а, призова Съюзът на съдиите
Бойко Борисов Източник: БГНЕС
A A+ A++ A

Премиерът Бойко Борисов да направи необходимото неговият съветник Яне Янев да разкрие публично източника на текстовото съобщение за случващото се на заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) на 14 януари. За това настоява Съюзът на съдиите в България в отворено писмо на Съюза до министър-председателя.

Повод за писмото е вчерашното изявление на премиера, в което той декларира като своя принципна позиция ненамесата от страна на изпълнителната власт в дейността на органите на съдебната власт, посочват от ССБ.
 
От Съюза отбелязват, че в последните дни е налице ситуация, която видимо създава впечатление за недопустима такава намеса, изразяваща се в действия на Яне Янев. Те включват отправяне на атаки и обвинения към председателя на Върховния касационен съд, към ръководството на Софийския градски съд (СГС), разпространяване на копия от документи, отнасящи се до управлението на СГС, твърдения за открита приемна в Министерския съвет, където се събирали сигнали и данни за извършвани нарушения във функционирането на съдебната власт, добавят от ССБ.

"Може би не е нужно изрично да напомняме, че принципът на разделението на властите изключва ангажирането на Ваши съветници в такива дейности, а действащото законодателство повелява в случаи на сезиране на лица от изпълнителната власт със сигнали за неправомерни дейности на представители на съдебната власт, незабавно предаване на съответните материали не на медиите, а на органите, компетентни да извършат необходимите проверки - Висшия съдебен съвет или Инспектората към него", се посочва в писмото.
 
От ССБ приканват премиера да изрази отношението си към действията на Яне Янев, като или потвърди, че те са съгласувани с него, или се разграничи, като вземе необходимите мерки Янев да понесе съответната отговорност.

#Съюз на съдиите в България #Яне Янев #ВСС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници