Корнелия Нинова срещу Ивелина Василева: Безопасни ли са язовирите в България?

Корнелия Нинова срещу Ивелина Василева: Безопасни ли са язовирите в България?
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

''90% от язовирите са опасни, а 78 от язовирните стени са в предаварийно състояние,'' обяви в интервю за bTV депутатът от БСП Корнелия Нинова. Тя сe позова на доклад от Върховна административна прокуратура.

Нинова смята, че има голяма опасност от наводнения в страната като тези в Бисер и Мездра от последните години. От документа става ясно, че виновните за това състояние на язовирите не са наказани, уточни тя.

По думите й кметовете на много населени места са притеснени, защото отговорността за опасните язовири е прехвърлена на тях, но средства не са осигурени. Нинова смята, че има голяма опасност от наводнения в страната като тези в Бисер и Мездра от последните години. 

От министерството на околната среда и водите обаче твърдят, че опасност няма. В оперативното звено към Министерството не са постъпвали сигнали за аварирали язовири. Към момента се наблюдава постепенно понижение на речните нива.

''Според прогнозите НИМХ не се очаква наближаващо интензивно снеготопене, което да предизвика рискове от наводнения. Всякакви интерпретации и твърдения в обратна посока са лош опит за всяване на паника сред населението,'' твърдят от министерството.

''В България няма безстопанствени язовири - там, където има неизяснена собственост, стопанисването се извършва от областните управители. По смисъла на нормативната уредба „потенциално опасен язовир" не е язовир в лошо техническо състояние. С този термин се обозначават съоръжения, които са близо до населени места и до критична инфраструктура от обществено значение.''

Министърът на екологията Ивелина Василева беше категорична, че потоп не се очаква. Тя обяви, че констатациите на прокуратурата се отнасят за началото на миналата година и оттогава е направено много за обезопасяването на язовирите. ''Работи се координирано,'' обяви министърът.

#България #язовири #Ивелина Василева #Корнелия Нинова #състояние #снеготопене #Бисер #Мездра

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"