Опозицията в Македония няма да участва в изборите през април

Опозицията в Македония няма да участва в изборите през април
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Централният комитет на опозиционния Социалдемократически съюз /СДСМ/ единодушно реши партията да не участва в предстоящите предсрочни парламентарни избори в Република Македония, предаде БГНЕС.

''Честни и демократични избори са основната цел, а не самата дата на изборите. Македония няма нужда от още едни нередовни избори и поради тази причина промяната на датата на изборите не е само желание на опозицията, а част от пълното изпълнение на Договора от Пържино,'' каза лидерът на СДСМ Зоран Заев след заседанието на ръководството на партията.

Изборите ще се проведат на 24 април тази година. Според него само за 40 дни не е възможно да бъде извършена проверка на избирателния списък.

"Без изчистен избирателен списък не може да има честни избори. Не може да има честни и демократични изори без регулация на медиите, без да има свободно медийно пространство за всички политически партии преди изборите. Поради тези причини СДСМ няма да участва в изборите на 24-ти април", подчерта Заев.

Лидерът на СДСМ съобщи, че опозицията ще остане в парламента за да даде възможност за промяна на датата на изборите и да се изпълнят всички условия за провеждането на честни и демократични избори чрез изчистването на избирателния списък. Зоран Заев съобщи, че представителите на опозицията ще останат в правителството до 24-ти февруари.

На 18-ти януари премиерът Никола Груевски подаде оставка и в страната бе сформирано служебно правителство ръководено от Емил Димитриев, досегашен генерален секретар на управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ. Парламентът ще се саморазпусне на 24-ти февруари.

Преговорите с посредничеството на еврокомисаря Йоханес Хан с четиримата политически лидери за разрешаване на политическата криза в страната на 15-ти януари - Никола Груевски /ВМРО-ДПМНЕ/, Зоран Заев /СДСМ/, Али Ахмети /ДСИ/ и Мендух Тачи /ДПА/ се провалиха.


 

#СДСМ #Йоханес Хан #Никола Груевски #Македония #Зоран Заев #Али Ахмети #Мендух Тачи #ВМРО-ДПМНЕ #ДСИ #ДПА

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"