Харчим повече за ток и парно, отколкото за храна

Харчим повече за ток и парно, отколкото за храна
A A+ A++ A

Българинът коренно променя потребителската си кошница. Докато преди 15 години половината ни пари са отивали за храна, днес 1/3 от бюджета на домакинство се харчи в магазина, а с останалите се плащат главно сметки – ток, вода, парно.

В световен мащаб има огромно разминаване между сумите, които домакинствата отделят за храна. Според изследване на списание "Тайм" най-много пари в хранителния магазин оставя 4 членно семейство от Норвегия - 731 долара, съобщи бТВ. На другия полюс са живеещите в Гана - разполагат само с 1 долар и 31 цента за храна. Ние също сме в края на класацията - даваме около 70 лева.

Българинът пазарува най-много хляб - 4 килограма и 300 грама. Купуваме поне 3 килограма зеленчуци и 2 килограма плодове. Парите стигат и за килограм и половина месо, както и горе-долу толкова картофи. Огромна е разликата между големите градове и по-малките населени места.

"Независимо, че наглед за всички домакинства 1/3 отива за храна, т.е. стига, но това не е така за всички, има доста бедни домакинства", коментира икономистът Петър Ганев от Института за пазарна икономика.

През лятото ядем 3 пъти повече зеленчуци и плодове, през декември наблягаме на риба, а през април – на яйцата.

Статистиката отчита, че поемаме дневно около 2300-2400 калории, което е с около 500 калории повече, отколкото е полезно.

#бюджет #домакинство #Петър Ганев #Институт за пазарна икономика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"