"Ислямска държава" унищожи най-стария християнски манастир в Ирак

"Ислямска държава" унищожи най-стария християнски манастир в Ирак
A A+ A++ A

Сателитни снимки потвърждават, че най-старият християнски манастир в Ирак е бил разрушен от джихадистката групировка „Ислямска държава“.

Според експерти, древният манастир „Свети Илия“, който се е издигал на един от хълмовете край Мосул от повече от повече от 1400 години, е бил сринат в края на 2014 година, скоро след като „Ислямска държава“ превзе северния иракски град.

Католически свещеник от Мосул предупреждава, че християнската история на града е унищожавана варварски. „Виждаме това като опит да бъдем изгонени от Ирак, да бъдем елиминирани и да бъде прекратено съществуването ни в тази земя“, заявява отец Пол Табит Хабиб, който сега живее в управлявания от кюрдска администрация Ирбил.

„Манастирът привличаше всички хора от Мосул – християни и мюсюлмани. Всички поети, историци и пътешественици са писали за този манастир. Той се превърна в много важно място за историята на Църквата в Ирак“, разказва свещеникът.

Манастирът в Мосул, наричан Даир Мар Елия, носи името на асирийски християнски монах, който го е построил между 582 и 590 година. От векове той е място за поклонение на иракските християни, част от близкоизточната халдейска католическа общност.

#Ирак #ислямска държава #манастир

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"