Засега няма опасност от преливане на язовири в България

Засега няма опасност от преливане на язовири в България
A A+ A++ A

"Към настоящия момент няма опасност от преливане на реки в страната", увери Асен Личев от Министерство на околната среда и водите в интервю за „Преди всички“. За да се избегнат наводнения при снеготопенето след време, Личев призова.

"Това е максимално почистване на снега от населените места и складирането по бреговете на реките. В момента трябва да отидат и да си отпушат навсякъде каналите, за да са готови. Не е без значение активността на гражданите за почистване на тротоарите и дворовете, за да може този сняг да се смъкне към улиците, където да го поеме отводнителната инфраструктура, защото иначе едновременното му стопяване би довело до много по-голяма вълна. И не на последно място – възстановяване на снегозадържащите съоръжения по пътната инфраструктура, защото вече на някои места след снеговалежите и преспите тя е изчезнала, не се вижда нищо", добаво още Личев.

В случай че снегът в момента се стопи изведнъж, опасността от наводнения е огромна и съвсем реална. Асен Личев обясни в „Преди всички“ какво означава т.нар. "наличен воден еквивалент" на снега към този момент и каква е фактическата обстановка.

"На Мургаш, Мусала, Ботев и Вихрен са над 225 литра на квадратен метър. По територията на страната преобладава от 0 литра – това са Пловдивско, Хасковско и Ямболско, до 80-100 литра на квадратен метър в Източна Стара планина, Витоша и Родопите. В Североизточна България е до 60 литра на квадратен метър – в Добричко и Шуменско. За Софийско поле е от 10 до 30 литра на квадратен метър", заяви още той.

#Асен Личев #България #околна среда #язовир #преливане

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"