Плевнелиев гласува „с добро в сърцето“

Плевнелиев гласува „с добро в сърцето“
Кандидатът на ГЕРБ за президент Росен Плевнелиев гласува с добре познатата си усмивка. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Българските политици трябва да гарантират стабилността на страната, заяви при подаването на гласа си Росен Плевнелиев, кандидатът за президент на управляващата партия ГЕРБ, който е фаворит в надпреварата според социологическите проучвания.

„Българските политици трябва да гарантират стабилността, за да можем да минем по разумен и достоен начин през кризата; българските политици трябва да направят така, че тежестта на кризата да се балансира по разумен начин между различните групи. Трябва да запазим стабилността, защото без нея България ще страда“, каза още Плевнелиев, цитиран от БГНЕС.

Плевнелиев гласува в избирателна секция в Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството. Той не беше придружен от съпругата си, като обясни, че тя щяла да гласува по-късно, защото приготвя закуска за тримата им синове.

Пред репортерите кандидатът за президент на ГЕРБ коментира също, че според него външната политика на България трябва да се икономизира и че страната трябва да се цели в разширяване на икономическото си сътрудничество със страните от Източна Азия и от бившия Съветски съюз.

Той изтъкна нуждата от внимателен подход към провеждането на референдуми с оглед на предложенията на други кандидати за президент свикването на референдуми да става доста по-лесно, отколкото е в предвидените в момента от законодателството процедури.

Плевнелиев е убеден, че ако има референдум в България, той трябва да бъде много добре обоснован, за да могат българите да направят съзнателен избор, т.е. гражданите трябва да имат всички предварителни анализи и данни на експерти и да са ги разбрали.

„Не може да има референдум просто за това, че някой политик е решил, че той трябва да бъде удобно извинение“, коментира той.

За него темата за референдум, която е важна, е темата за енергетиката генерално.

„Енергетиката на България не е само голям шлем, тя е преди всичко енергийна ефективност и газови връзки с всички други държави, за да не може никой повече да ни спре кранчето“, каза още Плевнелиев днес.

Той обаче е на мнение, че не може да има референдум за добива на шистов газ, без да се знае изобщо има ли такъв в България.

Главният съперник на Плевнелиев за президентството, кандидатът на БСП Ивайло Калфин, е заявил позицията си срещу добива на шистов газ, както и намерението си да организира референдум на тази тема, ако бъде избран за президент.

През пролетта на 2011 г. правителството на Бойко Борисов и ГЕРБ даде разрешение на американската корпорация „Шеврон“ за проучвания за добив на шистов газ в Североизточна България.

Освен коментарите относно теми от високата политика, при гласуването си сутринта в неделя Плевнелиев сподели, че ще прекара деня със семейството си, докато стане време за оповестяването на прогнозните изборни резултати вечерта.

„С децата днес ще ходим на кино, искаме да гледаме комичния филм с мистър Бийн. Ще правим и всичко, което това хубаво време ни позволи – да караме колела, да се разхождаме, и от 18:00 сме отново в екшъна на президентските избори“, заяви той.

„Гласувах с мисъл на добро в сърцето, на силна мотивация в ума, че знам какво трябва да се направи за България, така че да бъдем достоен член на Европа и света и да се възползваме максимално по европейските правила от европейската солидарност“, каза Плевнелиев.

#Росен Плевнелиев #Ивайло Калфин #президентски избори #избори #ГЕРБ #шистов газ #референдум

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2011
Последно от Избори 2011

Всички новини от Избори 2011 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници