Газпром слага точка на "Южен поток" - вече и официално

Газпром слага точка на "Южен поток" - вече и официално
Източник: БГНЕС
A A+ A++ A


Съветът на директорите на "Газпром" е одобрил решение, с което прекратява договора си за поръчителство с компанията South Stream Transport B.V. във връзка с проекта "Южен поток". Документът,  сключен на 2 октомври 2013 г., обвързваше дъщерното дружество "Газпром експорт" да транспортира синьо гориво по новия газопровод, предаде ТАСС, цитиран от inews.bg.

Това решение е повод за заключения, че руската газова корпорация прави първата крачка към окончателното ликвидиране на проекта за трансграничен газопровод, който да транспортира руски природен газ през Черно море и България към Европа.

От компанията South Stream Transport B.V., която трябваше да изгради морската част от газопровода и където "Газпром" вече притежава 100% от акциите, също са се съгласили договорът да бъде разтрогнат.

Така става ясно, че рестарт на проекта "Южен поток" едва ли вече ще има. От една страна прекратяването на един от основните договори потвърждава изявленията на руските държавници, че той вече е окончателно спрян. От друга самите факти около компаниите също поставят под сериозно съмнение евентуалното строителство на газопровода. За да се случи той, проектът трябва да отговори на всички изисквания на Третия либерализационен пакет на ЕС.

Друг е въпросът дали и доколко Москва би проявила интерес към българската идея за газов хъб, който да рполучава и разпределя газ от различни източници, включително от Русия. Ако има такъв интерес, проектът за тръба през Черно море би могъл да се възроди, но в синхрон с европейското законодателство и в различни /значително по-малки/ мащаби.

#Южен поток

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"