Банкер: След 20 години България ще стигне 60% от БВП на Германия

Банкер: След 20 години България ще стигне 60% от БВП на Германия
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"За България е добре да направи енергията по-лесно достъпна, например чрез диверсификация на маршрутите за доставка и на източниците на първични енергийни ресурси", смята Кристофор Павлов, главен икономист на Уникредит Булбанк, предаде вестник ''Стандарт''.

Междувременно, вчера в страната официално заработи енергийната борса, като още в първи ден беше отбелязано намаление на цената на тока за мегават час до 44 лева.

"България бавно, но сигурно ще достигне стандарта на растеж, който може да се очаква за страна от ЦИЕ. Да се споменават конкретни числа е много рисковано, но е напълно възможно БВП на глава от населението в България да нарасне до около 60% от това в Германия през следващите две десетилетия".

Към 2014 г. БВП на глава от населението в България е едва 37% от нивото в Германия.

Според Павлов подобрения в някои ключови политики, сред които енергийната, увеличаване на инвестициите в инфраструктура, както и в човешкия капитал, могат да помогнат за отключване на потенциала за развитие на България и за ускоряване на процеса на сближаване на доходите.

Според него България изглежда, че споделя едни и същи социални и организационни способности, както и останалите икономики от ЦИЕ.

''Страната може да се справи много по-добре, когато става въпрос за подобряване на жизнения стандарт,'' обясни специалистът.

 

 

 

#България #Германия #БВП #Кристофор Павлов #диверсификация #доходи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници