Холивудски звезди готови да бойкотират ''Оскарите'' заради расизъм

Холивудски звезди готови да бойкотират ''Оскарите'' заради расизъм
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Холивудските звезди не бързат да подкрепят призива на продуцента и актьор Спайк Ли и актрисата Джейда Пинкет Смит да бойкотират церемонията за връчването на кинонаградите „Оскар”.

Според Пинкет-Смит: „На "Оскар"-ите цветнокожите често забавляват публиката и раздават наградите, но нашите актьорски постижения рядко получават признание. Може би всички чернокожи трябва да се въздържим от участие в церемонията. Хората се отнасят с нас така, както им позволяваме“, коментира актрисата.

„Това е труден, но важен разговор и дойде време за големи промени“, подчерта президентката Айзъкс. Според нея в близките дни и седмици ще има избор на нови членове, за да бъде постигнато „необходимото многообразие през 2016 и след това“. Тя уточни, че случващото се в академията не е безпрецедентно за Америка.

Критично се отнесе към такова действие за „наказание” на Американската киноакадемия и чернокожата актриса Джанет Хубърт. Тя свърза пряко скандалния призив с това, че Уил Смит не получи номинация за „Оскар” за главната си роля във филма „Шампионът” (Concussion).

„Вие не сте Барак и Мишел Обама. На всички вас ви се случва да тръгнете срещу себе си. Имате голяма продуцентска компания, която продуцира приятелите ви, семейството и вас самите. Така вие сте част от Холивуд, част от системата, която упреквате в несправедливост към актьорите”, обобщи тя.

Необходимостта от кардинална реформа в Американската академия за филмови науки и изкуства бе подкрепена от небезизвестния Джордж Клуни и от британския актьор Дейвид Ойелоу. Месните наблюдатели обаче не виждат видимо потвърждение на желанието на други звезди от киноиндустрията да се присъединят към бойкота.

В понеделник президентката на академията Шерил Бун Айзъкс, избрана през 2013 година и първата чернокожа на този пост, обеща сериозни промени. Повод за призива за бойкот стана фактът, че в четири от актьорските номинации за „Оскар” през тази година няма нито един афро-американец.

Режисьорът Спайк Лий заяви, че ще бойкотира „Оскарите“ заради липсата на номинации на чернокожи актьори. „Как е възможно втора поредна година всички 20 претенденти в актьорските категории да са бели? Дори не говорим за другите категории. 40 бели актьори за 2 години!“, заяви Лий.

През 2012 година вестник „Лос Анджелис таймс” публикува резултатите от разследване, според което около 94% от членовете на Американската академия за киноизкуствоса бели, а 77% са мъже. 


#Уил Смит #Оскари #расизъм #Шерил Бун Айзъкс #награди #номинации #Барак Обама #Мишел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Лайфстайл
Последно от Лайфстайл

Всички новини от Лайфстайл »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"