Унгария: Ако Гърция не иска да охранява границите на ЕС, ще се обърнем към България

Унгария: Ако Гърция не иска да охранява границите на ЕС, ще се обърнем към България
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

„Ако ни се наложи да строим ограда – то ние сме готови да я построим още на следващия ден“, заяви Сийярто. Той коментира, че източната граница на Европа и досега остава открита за стотиците хиляди мигранти от Близкия изток и Африка, което поставя под въпрос бъдещето на шенгенската система в ЕС.

Унгарският външен министър Петер Сийярто разкритикува невъзможността на Гърция да опази границите си от мигрантите. Той добави, че страната му е готова да построи ограда по границата си с Румъния по всяко време, ако мигрантите изберат маршрута през нея , вместо този през Хърватия, предаде Укринформ.

 Той е убеден, че ако Австрия откаже да бъде транзитна страна за мигрантите по пътя им към Германия и затвори границите си, то мигрантите ще се опитат да достигнат до там, минавайки през Румъния и Унгария. 

Според него, за да се прекрати проникването на незаконните мигранти през морските граници на Гърция трябва да се привлекат десетки хиляди гранични полицаи.

„Ако Гърция не иска да участва в това, то ние ще трябва да се обърнем към българите и македонците“, заяви външният министър. „В момента повече от всякога източните граници на Шенген станат подобни на северната граница на Гърция с България и Македония“, подчерта Сийярто. 

Островите на Гърция станаха една от основните точки, през които бежанците от Близкия изток и Африка се опитват да попаднат в Европа. Според ООН от началото на 2015 г. в ЕС са попаднали вече над милион бежанци.

#Петер Сийярто #България #Гърция #Унгария #ЕС #граници #бежанци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници