Питейна вода с хлор, фекалии и нитрати тече от чешмите

Питейна вода с хлор, фекалии и нитрати тече от чешмите
Източник: БГНЕС
A A+ A++ A

Питейна вода с фекалии и нитрати тече от голяма част от чешмите. Това е установило проучване на асоциацията „Активни потребители”, при което са взети 52 проби от 29 града.

Резултатите показват, че в 39% от взетите проби има един или повече замърсители. Замърсена е водата в близо 50% от градовете, влезли в проучването, като процентът на отклонение от стандартите е изключително висок. В 21 проби от 11 града един или повече показателя са в предупредителния жълт сектор, което означава, че замърсителите доближават разрешените пределни стойности, показва анализът, цитиран от Нова тв.

 При обилни дъждове, съпроводени със замътване на водоизточниците, или при намаление на дебитите по време на засушаване, стойностите на тези замърсители лесно могат да превишат максимално допустимите и опасността да се превърне в реална.

 Само в 11 проби от 4 града не са установени никакви замърсители. Градовете отличници са Етрополе, Враца, Монтана и Панагюрище.

На другия полюс, с най-замърсена вода, са Ботевград с 3 несъответстващи показателя, Димитровград с 2, Костинброд с 2, Златица с 2.

 Най-чести са случаите на замърсяване с активен хлор. То е установено в 9 проби. В други 16 града нивото е на границата.  Прехлорирането е следствие от неправилно дозиране от страна на операторите на водоснабдителните дружества. В България с хлор се третират всички питейни води. Прилаган по правилен начин от ВиК дружествата, той е ефективно средство за обработка на водите. За съжаление, хлорът освен това е и опасен токсичен химикал. Предозирането на препарата създава много повече проблеми за здравето на потребителите от тези, които решава, допълват от "Активни потребители".

В 7 от пробите са открити колиформи, а в 4 - ешерихия коли, което е знак за фекално замърсяване. Тези проби са от София, Ботевград, Ловеч, Димитровград, Златица и Костинброд.

 В световен мащаб има хиляди смъртни случаи, годишно предизвикани от ешерихия коли, поети чрез храната или водата. Освен това наличието на тези бактерии е индикатор за потенциалното присъствие в питейната вода на други по-опасни патогени като дизентерия, тиф, холера, някои вируси и др.

 Наднормено количество нитрати се установяват в 4 проби от 3 града - Видин, Димитровград и Пазарджик. Тревожно висок е обаче броят на пробите в предупредителния жълт сектор. В 20 от тях, събрани от 13 населени места, се измерват стойности от 5 до 49 мг/л.

 Само в 2 от 52 проби се отчита минимално повишение в съдържанието на желязо в Ботевград и Шумен, а други 4 проби са предупредителния жълт сектор. Профилът на замърсяванията показва, че вероятно се дължат на корозия на тръбите. В нито една проба не се установява наднормено или предупредително количество на манган, арсен и мед.

 В 16 проби има съмнение за наличието на около или наднормено количество олово.

 От Столичната Регионална здравна инспекция съобщиха за Нова тв, че през 2015-а година от 78 пункта в София са взети над 1030 проби на питейната вода, които са установили отклонения само на едно място. Издадено е предписание и заповед за временно прекратяване ползването му.

#питейна вода #ВиК #замърсяване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"