Горанов: Ръстът на спестяванията не движи икономиката

Горанов: Ръстът на спестяванията не движи икономиката
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

''Потенциал за по-голям растеж в България има, умерен оптимист съм, че цикълът на страната е възходящ,'' заяви финансовият министър Владислав Горанов по време на 10-та годишна среща на бизнеса с правителството, предаде БГНЕС.

''Ще се влеят средства по програмата за енергийна ефективност, имаме договори за саниране, срещу които има около 1 млрд лв., които могат да минат през малките и средни предприятия. Огромен ресурс се наля в края на миналата година, а положителен резултат от него се очаква и през 2016 г.,'' изрази надежда Горанов.

''През последната година растат спестяванията у нас. По една или друга причина оставам с усещането, че в начина на правене на политика рационалното не е на първа линия. Би трябвало да се движим в границите на 2% и 3% икономически растеж,'' подчерта Горанов.

''Преодоляна е тенденцията на обезценката на жилищата, благосъстоянието на хората се повишава, а бизнесът успя да се пренасочи към печеливши ниши,'' поясни той.

''Новият дълг няма да е тема тази година, но неговото увеличаване рано или късно може да постави под въпрос суверенитета на държавата. Затова често повдигам в правителството въпроса как да го ограничим, подчерта министърът. Затова настоявам за промени в разходната част на бюджета,'' каза още Горанов.

''Ако в следващите няколко години успеем да сведем дефицита до нула, едно от основните ни конкурентни предимства ще може да изиграе своята роля,'' продължи той. ''Спомням си момента, в който се настроихме към сегашния модел на пряко договаряне, което е добро и дългосрочно решение и мисля, че сега е моментът да го реализираме.''

''Доста по-въоръжени сме и внимателни от това, което се случи през 2014 г.,'' посочи министърът, имайки предвид срива на КТБ. ''Успешно въведохме директивата за възстановяване на банките и финансовите институции. Сега нека минем през катарзиса на оценката на активите на банките.Платихме висока цена, мерена в милиарди, но тази цена си струваше, защото ни показа, че забавените решения създават грешна среда.''

 

#България #суверенитет #финансовият министър #милиарди #жилищата #КТБ #саниране #дълг

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »