Цените на горивата падат, но пак сме в четворката страни с най-скъпи бензин и дизел в ЕС

Цените на горивата падат, но пак сме в четворката страни с най-скъпи бензин и дизел в ЕС
Източник: БГНЕС
A A+ A++ A

Комисията за защита на конкуренцията прави анализ на пазара на горива по настояване на вицепремиера Томислав Дончев. Резултатите от проучването се очаква да бъдат готови в началото на февруари.

Причината е, че на фона на драстичния спад на цените на петрола на международните борси цените на горивата у нас остават сред най-високите в Европейския съюз. Това показва справка на сайта energy.eu, където цените се публикуват и без да се включват в тях данъци и такси.

Според данните в energy.eu само в три страни - Дания, Малта и Испания,  цената на бензина без данъци и такси е по-висока от тази в България. Дизелът пък е по-скъп само в Дания, Гърция и Малта.

Цените на горивата през уикенда паднаха в големите вериги бензиностанции у нас, като дизелът вече е с около 5 ст./л по-евтина от масовия А95. Цената на дизела в София се установи на нива 1,88-1,90 за литър, а най-използваният бензин А95 се продаваше за 1,94-195 лв./л., пише „Труд". Това е най-ниското ценово ниво на горивата от 6 години. Преди това подобни стойности бяха регистрирани през декември 2009 г.

Основната причина за спада през уикенда е поевтиняването на горивата на едро от рафинерията на „Лукойл" заради падащите цени на петрола. На пазара на дребно обаче намалението се случва с по-бавно темпо, отколкото в търговията с непреработени петролни продукти.

След последното поевтиняване понижението на цените от началото на годината е 7,38% при дизела и 3,48 на сто при бензина.

От Българската петролна и газова асоциация прогнозират, че цените на горивата ще продължат да падат до края на 2016 г. Основанията за тази прогноза е продължаващият спад на цените на петрола, които на световните пазари достигнаха нива под 30 долара за барел, което е рекорд за последните 12 години.



#цени на горива #бензин #дизел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници