Борисов: За президентските избори ще има ''война'' докрай

Борисов: За президентските избори ще има ''война'' докрай
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Във всички тези години бяхме за пример. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на 10-та годишна среща на бизнеса с правителството на тема: „България в глобалната несигурност”-рисковете и възможностите за икономиката, която се провежда в София, предаде репортер на БГНЕС.

Подтемите на първия панел изложения са посветени на новите кризи и геополитическите деления в Европа, на ограничаването на рисковете за страната, за ролята на региона като външна граница на ЕС и потенциалът на България да бъде лидер на регионалната интеграция. Обсъждат се и последствията за бизнеса.

'' Да знаете как се защитава пред ЕК един провален проект, за да стигнем до 98% усвояване сега при други условия щеше да звучи като виц. Няма нито едно място, където да сме дали разнопосочни сигнали - и в ЕС и в НАТО, допълни Борисов. Той е сигурен, че износът на България ще се увеличи, на някои места в страната не се виждало полето от строежа на заводи.

Контрабандата

''Контрабандата във всички сфери беше сфера, в която не само изтичаха пари, но се развиваше и сивата икономика и подчерта голямата събираемост на приходите в бюджета през последната година.''

''Още преди година предупредих, че трябва да затворим границите и да не пускаме нелегални мигранти,'' посочи Борисов. ''Този хаос с бежанците доведе до тежък пробив в Шенген, 7 държави затвориха границите си в Европа. Нека ги затворим и постъпим като братята американци, после- нека дойдат със зелени карти и да работят при нас,'' разказа премиерът.

Мигрантската криза

''Питал съм на Европейски съвет- ако подхождаме по този начин каква е горната граница бежанци, които можем да приемем? А ако ни ги върнат обратно- какво, затвори ли ще строим, за да ги приемем? Винаги бавно действаме, но накрая винаги намираме решението, надявам се да излезем и от тази ситуация,'' подчерта Борисов. В коментар на останалите предизвикателства премиерът заяви, че дори е правил психологически анализ на президента на Турция и на президента на Русия.

''Сега, когато се сблъскаха двамата титани от нас искат да заявяваме, че или сме проруски или протурски. Подложен бях на невероятен натиск,'' призна той.

''Не сме, категоричен бе той - искаме да сме лоялни съседи, сега нещата се промениха, строим интерконектори и се надявам за газовия разпределител „Балкан” да се осигури газ от много източници. Нашата цел е България да бъде остров на стабилност на Балканите,'' посочи премиерът.

Съдебната реформа

''По съдебната реформа сме си поставили две цели- 5 закона трябва да влязат в парламента- за съдебната власт, антикорупционният закон, двата кодекса и закона за борба с тероризма. Те трябва да влязат по дати в НС,'' повтори той. 

Президентските избори

''С ДПС в управление няма да ме видите, но в опозиция- да. Добре, свалят ни днес, но утре нали трябва да направят правителство? Ще почукат на мойта порта, но няма да им отворя,'' обеща премиерът. И цитира думи на Иван Костов, според когото за 25 г. са направени много неща в положителна посока.

''От името на правителството ще се борим за стабилност и ще я отстояваме. А ако има опити за дестабилизация, ще е опасно, според него. Защото следват и президентски избори и ще последва „война” докрай, трябва да се знае, че който вади нож, от нож и умира,'' каза Борисов и пожела успех на участниците в срещата.

#ЕС #НАТО #Борисов #президентски избори #ДПС #миграция #граници #НС #бежанци #затвори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »