ЕС решен да спре мигрантския поток! Ще затварят границата между Гърция и Македония

ЕС решен да спре мигрантския поток! Ще затварят границата между Гърция и Македония
Източник: БГНЕС
A A+ A++ A


Пълно затваряне на гръцко-македонската граница за мигрантите. Това е решението за спиране на мигрантския поток към Австрия и Германия, върху което умуват двете силно засегнати от бежанската криза държави заедно с европейските чиновници в Брюксел, съобщи вестник „Билд“, позовавайки се на свои източници в Берлин и Брюксел.

Изданието напомня, че германският канцлер Ангела Меркел и австрийският й колега Вернер Файман са подложени на силен натиск от обществеността заради големия приток мигранти в техните страни. В публикацията се изказва предположението, че самата Меркел с радост би затворила границата на Германия, но тогава примерът й ще бъде последван от други страни в ЕС, което по същество ще означава край на Шенгенската система.

В Гърция бежанците попадат от Турция, а Анкара засега не предприема видими действия, за да се намали бежанският поток, отбелязва „Билд“. Именно затова Гърция трябва да изпълняват функцията на граничар – заедно с Македония тя трябва да затвори своята граница през март, смятат създателите на плана. В този случая Атина може да се надява на привилегии от Брюксел при изплащането на държавния си дълг.

„Билд“ не уточнява на какъв етап е работата над плана.

По-строг контрол на бежанската вълна по границите на Македония и Гърция  поиска и Словения. Според словенския премиер Миро Церар това ще попречи на допълнителната нелегална миграция, но има опасност от конфликти между отделните държави в региона.

Миро Церар заяви, че е необходим контрол на външните граници на ЕС - на гръцко-турската граница, но и на македонско-гръцката граница. Церар предложи ЕС да помогне на македонското правителство при разрешаването на този проблем. Своите предложения словенският премиер е изпратил до ръководителите на ЕС, чиято цел е да се предотврати прилива на милиони мигранти в Европа, които се очакват да потеглят през пролетта.

"Призовавам колегите от останалите страни-членки на ЕС да намерим общоевропейско решение за бежанската и мигрантската криза. Но не само на думи, защото пред портите на Европа чакат милиони мигранти", предупреди Церар.

Ограниченията, които ще бъдат въведени от Австрия и Германия, ще бъдат приложени и от Словения по границата с Хърватия, каза още Миро Церар и предупреди, че това "може да има отрицателен ефект за сигурността на Балканите, която все още е крехка".

"И поради тази причина с европейски усилия трябва да прекратим пристигането на мигранти на самата македонско-гръцка граница", подчерта словенският министър-председател и предупреди: "Словения няма да превръща в "джоб" - hot spot за мигрантите, ако Австрия затвори границите си.

#мигрантска криза #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"