Одрин беше наводнен от Тунджа и Марица

Одрин беше наводнен от Тунджа и Марица
A A+ A++ A

Реките Марица и Тунджа потопиха Одрин под вода, нивото на притока продължава да се увеличава, реките излязоха от коритата си.

Наводнени са историческата арена Ер мейдан, където се провеждат турнирите по т.нар. мазни борби, остров Сарайичи, както и старинните каменни мостове Фатих и Кануни, а движението по тях е преустановено, автомобили и пешеходци се отклоняват по алтернативни пътища. Докато снощи дебитът в река Марица беше 785 куб.м/сек., днес вече достигна 1 284 куб.м/сек, прогнозите са за понижаване. Метеоролозите предупреждават за предстоящо засилване на пълноводието на българските реки при Одрин поради очакваните снеговалежи.

Уточнява се, че причина за това са и ВЕЦ-овете на река Арда, както и контролираното изпускане на водни количества от хидросъоръженията. Миналата година през февруари и март Одрин претърпя няколко пъти водния кошмар заради интензивното снеготопене в България, един квартал беше откъснат от света, военни хеликоптери спасяваха хора, прелелите реки отнесоха пътища. Днес отново същият квартал е откъснат, тъй като мостът на Тунджа е забранен за движение, а той е единствената пътна връзка с централната част. При такива случаи местните власти винаги подчертават, че отворените клапи на язовирите по река Арда на българска територия изпращат опасните води към Одрин.

#Марица #Тунджа #Одрин #Арда

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"